Mesajul Episcopului Veniamin la 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat vineri un parastas în memoria membrilor Sfatului Țării care, în urmă cu 102 ani, au votat unirea Basarabiei cu România. Mulți au fost fii duhovnicești ai Sf. Dionisie Erhan, ceea ce arată lucrarea lui Dumnezeu în acest act național.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Veniamin a îndemnat la cinstirea făuritorilor unirii. „Dacă privim în istoria popoarelor, vedem că Dumnezeu lucrează în mod minunat și nu lasă ca valorile unui neam, cultul, cultura, tradițiile și ruga să dispară definitiv”, a spus episcopul. „Așa s-a întâmplat și cu Basarabia.”

El a menționat că înstrăinarea școlilor de limba română, a instituțiilor de duhul românesc și exilarea liderilor nu au reușit să șteargă identitatea basarabenilor. Acesta a fost și meritul unei generații care a crezut în idealul unirii, a mai spus episcopul.

Actul Unirii s-a împlinit după consultări ample și prin votul reprezentanților poporului dat la 27 martie 1918. „Fapta deputaților a fost înscrisă cu litere de aur în istoria Basarabiei și a României Mari”, a spus părintele episcop.

Mulți dintre ei au fost apoi aleși în Parlamentul României Mari și au contribuit la modernizarea instituțiilor din Basarabia, a mai spus ierarhul, amintind și că aceștia erau în mare parte fii duhovnicești ai Sfântului Dionisie Erhan.

„Biserica nu uită pe marii bărbați ai neamului, ea îi pomenește mereu pe cei care lucrează pentru binele comun, pentru pacea și bunăstarea poporului”, a precizat Preasfințitul Părinte Veniamin.

„Să nu uităm că gândul și fapta lor inspirate de Dumnezeu au făcut ca și noi să ne putem ruga în limba maternă și să ne bucurăm de libertate și posibilitatea afirmării și promovării valorilor spirituale ale neamului nostru.”

Episcopul a menționat nevoia continuă de lideri „care să-și iubească țara și neamul” și a transmis un mesaj de încurajare în ceea ce privește pandemia de Covid-19: „Avem nădejde că Dumnezeu nu ne va lăsa, ci se va milostivi și ne va ajuta ca să fim mărturisitori ai binefacerilor Sale”.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente