Mesajul Domnului Mircea Geoană, Președintele Senatului României, cu prilejul împlinirii a doi ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Prea Fericirea Voastră,

Înalt Prea Sfințiile și Prea Sfințiile Voastre,

Aniversăm astăzi doi ani de când Prea Fericitul Daniel a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei.

Cei doi ani de Patriarhat ai Prea Fericitului Daniel au deschis o pagină importantă în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Prea Fericitul Daniel nu este doar cel de-al șaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, ci este omul ales de Biserică să facă față celor trei demoni ai secolului trecut: ateismul, totalitarismul și consumismul. Nici un alt Patriarh nu a avut în față o asemenea provocare.

Calitățile personale ale PF Daniel sunt recunoscute. În primul rând, pregătirea sa teologică. Patriarhul Daniel este un cărturar, un profesor de teologie. Cultura teologică solidă îi conferă o bună ancorare în tradiția Bisericii. De asemenea, larga deschidere ecumenică îi oferă nenumărate posibilități de a crea punți de legătură într-o lume în care închistarea și izolarea sunt generatoare de conflict și de insecuritate.

În numeroasele sale luări de poziție, în predici, în studii sau la catedră, s-a manifestat deschis pentru susținerea proiectului european, pentru promovarea deschiderii ecumenice, pentru o implicare reală, dinamică și puternică a Bisericii în social, pentru restructurarea învățământului teologic, pentru îndreptarea și aducerea la zi a limbii liturgice, pentru promovarea activă a unui nou tip de misiune și de limbaj eclezial. De aici și capitolul nou pe care îl poate deschide în istoria Bisericii.

Un exemplu concludent îl constituie preocuparea față de media, față de rolul de instrucție și de educație pe care presa îl are. Radio Trinitas, Trinitas TV și ziarul „Lumina” înseamnă deja un reper de spiritualitate și credință pentru sute de mii de români, o prelungire în actualitate a misiunii sociale a Bisericii.

Cu Prea Fericitul Daniel a început o epocă nouă în viața Bisericii Ortodoxe Române, în raporturile ei cu statul român, cu Europa, cu celelalte biserici, cu societatea românească.

Daniel înseamnă „Judecător”. Discernământul și dreapta – judecată sunt talantul Prea Fericitului Daniel.

Întru mulți și fericiți ani, Prea Fericirea Voastră!

Mircea Geoană,

Președintele Senatului României

Comentarii Facebook


Știri recente