Mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte ANASTASIOS, Arhiepiscop de Tirana, Durres și a toată Albania

Am avut plăcerea de a-l cunoaște pe Preafericirea Sa încă din anii ’80, din perioada în care era profesor la Institutul Ecumenic al Consiliului Mondial al Bisericilor, la Bossey, și am apreciat încă de la început talentul său intelectual și competența sa teologică, dobândite în perioada în care a fost un student eminent al marelui teolog român, Părintele Dumitru Stăniloae. Numeroasele sale daruri spirituale, sensibilitatea sa teologică, deschiderea minții și a inimii i-au dat posibilitatea să mărturisească credința și spiritualitatea ortodoxă între oameni de diferite tradiții și convingeri.

Noi, toți cei care am avut ocazia să lucrăm împreună cu Preafericirea Sa la diferite conferințe, comisii, în grupurile teologice și administrative ale întrunirilor panortodoxe, ne amintim de participarea sa activă și responsabilă, de puternica sa personalitate, de angajamentul său total și de deosebit de importanta sa contribuție în diverse probleme, precum și de spiritul său viu și de simțul umorului.

Folosindu-și numeroasele abilități organizatorice, zelul pastoral și marea experiență eclesiastică a reușit, în ultimele decenii, prin multe inițiative, să dezvolte viața spirituală și activitatea socială și filantropică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. A inițiat, în paralel, un important dialog al Bisericii cu intelectualii, trecând în noile domenii ale misiunii Bisericii din timpul nostru.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru realizările iubitului nostru frate în Hristos, Preafericitul Patriarh Daniel și ne rugăm Dumnezeului Treimic să-i dea întotdeauna sănătate, dragoste statornică, discernământ înțelept și creativitate inspirată pentru a-și îndeplini rolul istoric în timpurile noastre critice și pentru a călăuzi iubitul popor român spre o nouă înflorire spirituală și pentru a promova mărturisirea comună a Bisericii Ortodoxe. Călătoria în lumina Schimbării la Față, în spiritul Crucii și al puterii Învierii – teme pe care le-a contemplat și predicat cu multe ocazii – radiază în lumea modernă lumina puterii și frumuseții Ortodoxiei.

†ANASTASIOS

Arhiepiscop de Tirana, Durres și a toată Albania

Comentarii Facebook


Știri recente