Mesajul de felicitare al Înaltpreasfințitului Părinte PANTELEIMON, Mitropolit de Veria, Naoussa și Kampania

„… să cinstești fața bătrânului” (Leviticul 19, 32)

Ascultând de glasul Sfintei Scripturi, voi încerca să scriu câtva rânduri despre Preafericitul Daniel, Patriarhul României, apreciat de toți ca mare personalitate.

L-am cunoscut pe Preafericitul în urmă cu mulți ani, când, aflându-se în tronul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, era primul în rândul mitropoliților țării. Însoțit de pelerini, l-am vizitat de mai multe ori în sfânta sa mitropolie, cu prilejul anumitor evenimente, dar, mai ales, când am dus acolo o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, aflată la Sfânta Mănăstire „Maica Domnului” – Soumela, din eparhia noastră. Din primele clipe petrecute acolo, am remarcat și am simțit marea noblețe a caracterului său aristocratic, arătată față de persoana noastră și însoțitorii noștri. Am constatat că are dragoste fierbinte și evlavie adâncă față de cele sfinte ale credinței noastre și că, în calitate de adevărat părinte duhovnicesc, a transmis această evlavie nu doar cucernicilor și cuvioșilor clerici, dar și creștinilor pioși din eparhia sa. Niciodată nu vom uita acea mare de credincioși, care aștepta multe ceasuri să se închine Cinstitului Lemn al Sfintei Cruci. Acrivia lui organizatorică, manifestată până și în cele mai amănunțite momente ale slujbelor, pelerinajului și găzduirii noastre, inspira pe colaboratorii săi excepționali de atunci, clerici și laici, dându-ne și nouă sentimentul că datorită credinței comune aparținem aceleiași familii. Am fost impresionați când am auzit, dar și când am văzut diversele lucrări edilitare, de restaurare și activitățile spirituale, de mare anvergură, pe care el însuși le veghea și le dirija. Pentru situația de atunci din Biserica Ortodoxă Română s-a afirmat ca inovator, deoarece a înființat posturile de radio și de televiziune „TRINITAS”, folosind tehnologia modernă pentru cultivarea spirituală a turmei sale cuvântătoare.

Pe Preafericitul Daniel l-am primit în cetatea apostolică a Veriei ca Mitropolit al Moldovei și reprezentant al Patriarhiei Române la cea de-a XI-a ediție a manifestărilor cultural-spirituale „Pavleia”. Participarea sa de atunci a ridicat nivelul congresului și cultura sa clasică. Deoarece cunoaște multe limbi europene, prezența sa activă la congres a promovat știința sfântă a Teologiei. Într-adevăr, Preafericitul a iubit instituirea manifestărilor spiritual-culturale „Pavleia”. La adresa acesteia a avut cele mai frumoase cuvinte de apreciere. Consideră că Mitropolia noastră nu este doar întemeiată de Apostolul Pavel, ci o numește și misionară după pilda sfântă a Apostolului, deoarece, până în zilele noastre desfășoară, cu ajutorul harului lui Dumnezeu o activitate care unește pe creștinii ortodocși. Preafericitul acordă o atenție deosebită și înconjoară cu dragoste părintească pe episcopul și credincioșii cetății Veria. Nu putem să nu ne aducem aminte de rolul hotărâtor pe care l-a avut ca Mitropolit al Moldovei pentru aprobarea aducerii și așezării unei părți din sfintele moaște ale Sfântului Nou Mucenic Ioan din Trapezunt, de la Sfânta Arhiepiscopie a Sucevei, în Sfânta Mănăstire „Maica Domnului” – Soumela.

Am salutat alegerea sa, pe merit, ca Patriarh al României. După aceea, la invitația sa amabilă, am vizitat Patriarhia Română. Am dus, prima dată, moaștele Apostolului Pavel, iar, a doua oară, moaștele Sfântului Grigorie Palama. Sârguincios și cu dragoste de frumosul dumnezeiesc, a împodobit Catedrala patriarhală, și a pus temelia unei noi Catedrale patriarhale. Tradițional, și totodată inovator, aplică metoda de abordare și integrare în Biserică a celor marginalizați, a nihiliștilor, ateilor și eterodocșilor, în spiritul respectului față de felul de a fi al fiecărui om. Este o minte ageră în alegerea colaboratorilor cu dragoste de muncă, dar și în promovarea clericilor vrednici de harul arhieriei.

Pentru toate acestea, și pentru multe altele, stimăm cu sinceritate cinstita persoană a Preafericitului Daniel, Patriarhul României, și glas înălțăm: „Așa patriarh trebuie încercatei Biserici Române!”

Mulți să-i fie anii și rodnici spre slava lui Dumnezeu și propășirea lucrului mâinilor Sale!

†PANTELEIMON

Mitropolit de Veroia, Naoussa și Kampania

Comentarii Facebook


Știri recente