Mesajul de condoleanțe al Patriarhului Daniel la trecerea în veșnicie a Pr. Petru-Valentin Humiță

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Petru-Valentin Humiță, preot paroh la Parohia Tătaru, Protoieria Urlați, oficiată marți, 28 decembrie 2021, în biserica parohială din localitatea Tătaru, judeţul Prahova.


Părintele Petru-Valentin Humiță (1981-2021) – un preot tânăr, harnic și bun

Am primit cu profundă durere în suflet vestea trecerii din această viață a Părintelui Petru-Valentin Humiță, preot paroh la Parohia Tătaru din județul Prahova, Protoieria Urlați. Părintele Petru-Valentin s-a mutat la Domnul la vârsta de doar 40 de ani, în noaptea dintre 25 și 26 decembrie, la praznicul Nașterii Domnului din anul 2021.

Părintele Petru-Valentin Humiță s-a născut în data de 13 iulie 1981, în Municipiul Câmpina din județul Prahova, părinții săi, Sorin-Dumitru și Cecilia-Cornelia, fiind buni creștini, apropiați de Sfânta Biserică.

Între anii 1988-1990, a urmat primele două clase de învățământ primar la Școala Generală nr. 4 din localitatea natală, după care, timp de 10 ani (1990-2000) a frecventat cursurile primare, gimnaziale și liceale ale Liceului de Muzică George Enescu (astăzi, Colegiul Național de Muzică George Enescu) din București.

Cursurile de licență și apoi cele de masterat, în domeniul muzical, au urmat firesc, pe aceeași linie începută încă din copilărie. Astfel, în vara anului 2006, tânărul Petru-Valentin era proaspăt absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, obținând diplome de licență în specializarea Compoziție și de masterat în specializarea Jazz.

După formarea educațională în domeniul muzical, a frecventat cursurile de licență (2012-2016) și masterat (2016-2018) ale Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, a Universității din București, pregătindu-se, astfel, temeinic, în muzică și teologie, pentru a răspunde chemării preoțești.

A fost căsătorit cu doamna Violeta Melinte, medic la Institutul National de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din București, Bunul Dumnezeu binecuvântându-le tânăra familie cu o fiică, Ecaterina-Gabriela, actualmente în vârstă de 7 ani.

În urmă cu aproape 4 ani, tânărul teolog a fost hirotonit diacon, în data de 25 ianuarie 2018 și preot, cinci zile mai târziu, în 30 ianuarie 2018, de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, fiind numit preot paroh la Parohia Tătaru din județul Prahova, Protoieria Urlați.

De la începutul anului 2018 și până la neașteptata sa trecere la Domnul – în noaptea de 25 spre 26 decembrie 2021 – Părintele Petru-Valentin Humiță și-a dedicat întreaga putere slujirii lui Dumnezeu și semenilor. A reușit, în această scurtă perioadă, edificarea, din temelie, a unei noi biserici parohiale, pe care a și împodobit-o cu pictură murală și cu un iconostas pictat.

Bun cunoscător și iubitor al muzicii și rânduielilor liturgice bisericești, Părintele s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite.

Slujitor devotat și vrednic al Sfântului Altar, dar și gospodar priceput, Părintele Petru-Valentin Humiță și-a dovedit priceperea în toate activitățile întreprinse la biserica Parohiei Tătaru, din județul Prahova, Protoieria Urlați.

Anul acesta i-am acordat Diploma omagială a anului comemorativ 2021, în semn de prețuire și recunoștință pentru frumoasa activitate pastoral-misionară și edilitară.

El rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut ca fiind un om onest și curajos, un preot bun și harnic, cu neclintită credință în ajutorul lui Dumnezeu.

Părintele Petru-Valentin Humiță L-a slujit pe Domnul Iisus Hristos cu credincioșie, dragoste și râvnă, plecând mai devreme spre lăcașurile cerești, la doar 40 de ani.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, născut în ieslea Betleemului, să primească slujitorului Său preotul Petru-Valentin în Împărăția Sa cerească, „unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”. Iar familiei îndurerate, enoriașilor parohiei îndoliate și tuturor celor ce l-au cunoscut și prețuit să le dăruiască mângâiere și întărire sufletească.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru totți cei îndoliați,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente