Mesajul de condoleanţe al Patriarhului Daniel la trecerea în veşnicie a Părintelui Victor Mănguță

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis marţi un mesaj de condoleanţe la slujba de înmormântare a Părintelui Victor Mănguță, preot îmbisericit la Parohia Pleașa, Protoieria Ploiești Nord.

Slujba a fost oficiată în 28 iulie 2020, orele 12:00, la biserica Parohiei Pleașa.


Părintele Victor Mănguță (1933-2020) – păstor vrednic și devotat al Bisericii lui Hristos 

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în dimineața zilei de sâmbătă, 25 iulie 2020, a Părintelui Victor Mănguță, preot pensionar, îmbisericit la Parohia Pleașa, Protoieria Ploiești Nord.

Părintele Victor Mănguță s-a născut la data de 29 august 1933, în localitatea Bezdead, județul Dâmbovița, fiind cel de-al șaptelea copil dăruit de Dumnezeu părinților săi dreptcredincioși, Ghiță și Aurora Mănguță.

După absolvirea școlii primare și gimnaziale, a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Curtea de Argeș. A continuat studiile în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1960-1964), obținând titlul de licențiat în teologie.

A fost căsătorit cu doamna Elena Bercaru, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu două fiice, Monica și Gabriela.

A fost hirotonit în treapta preoției în anul 1961, fiind numit preot paroh la parohia prahoveană Pleașa, pe care a slujit-o cu vrednicie și devotament, timp de 59 de ani, până la sfârșitul vieții sale pământești.

În aproape șase decenii de slujire în mijlocul aceleiași comunități parohiale, din care 49 de ani, ca preot paroh și 10 ani, ca preot pensionar îmbisericit, Părintele Victor Mănguță a desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, încununată cu zidirea unei noi biserici, sfințită în anul 1982, după ce vechea biserică parohială a fost grav afectată, în urma cutremurului devastator din anul 1977.

Viața Părintelui Victor Mănguță este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, mărturisită de colegii și ucenicii săi.

S-a remarcat prin activitatea sacerdotală și misionară, administrativă și gospodărească, fiind un model de statornicie și implicare jertfelnică pentru preoții mai tineri, care l-au cunoscut și alături de care a slujit. Iubitor al rânduielilor bisericești, s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite. A avut o relație deosebită cu credincioșii săi, fiindu-le duhovnicul înțelept care i-a păstorit cu multă dragoste și dăruire de sine.

Părintele Victor Mănguță rămâne un model pentru înțelegerea și trăirea vieții preoțești, pentru slujirea devotată a credincioșilor și pentru lucrarea faptelor bune.

Cei care l-au cunoscut au învățat de la el să prețuiască darul iertării și al împăcării, al dăruirii și al statorniciei, prin care au dobândit starea de pace și de armonie, pe care o căutau.

În aceste momente de despărțire vremelnică, până la învierea de obşte, adresăm familiei Părintelui Victor Mănguță, enoriașilor parohiei Pleașa și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul slujitorului Său, Victor preotul, în corturile drepților, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente