Mesajul Adunării Episcopilor Ortodocşi Canonici din Statele Unite ale Americii

Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor.
(Matei 19:14)

Iubiţi fraţi şi surori în Domnul,

Noi, ierarhii Adunării Episcopilor Ortodocşi Canonici din Statele Unite ale Americii, care ne-am întrunit în Garfield, New Jersey, în perioada 3-5 octombrie 2017, pentru cea de-a opta întâlnire anuală, vă salutăm cu iubire în Hristos, Căruia Îi înălţăm slavă şi mulţumire.

Fiind primiţi de gazda noastră, Înaltpreasfinţitul Părinte Evangelos, Mitropolit de New Jersey, treizeci şi doi de ierarhi, întruniţi în unitatea credinţei noastre ortodoxe, ne-am început Adunarea prin celebrarea Sfintei Liturghii la Biserica Ortodoxă Greacă Sfântul Gheorghe din Clifton, New Jersey, pomenind în rugăciunile noastre pe toţi semenii care suferă în lume. Încă o dată, gândurile şi rugăciunile noastre au fost alături de ierarhii răpiţi din Siria: Mitropolitul Ortodox Grec Paul Yazigi (fratele Preafericitului Părinte Ioan X al Antiohiei) şi Arhiepiscopul Siriac Ioan Ibrahim.

De asemenea, ne-am rugat pentru odihna fraţilor noştri Mitropolitul Iacov de Chicago, Mitropolitul Filotei de Meloa şi fostul Episcop Antonie de Miami, care au trecut la Domnul după slujiri arhiereşti îndelungate şi binecuvântate, notabile în ceea ce priveşte sprijinul consistent pentru lucrarea Adunării noastre.

Începând astfel cu rugăciunea, pentru trei zile am continuat la convocări şi întâlniri în care am desfăşurat diferitele noastre lucrări. În cadrul sesiunii inaugurale, au fost primiţi noi membri în Comitetul Executiv: Preasfinţitul Părinte Episcop Grigorie ca Secretar şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Mihail ca trezorier.

Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrie, preşedintele nostru, a menţionat în discursul de deschidere trei motive principale ale întâlnirii noastre. „Munca noastră împreună”, a menţionat Arhiepiscopul, „este un exerciţiu spiritual metodic şi intens de a clădi iubirea şi întări legătura noastră de unitate în Hristos”. De asemenea, el a evidenţiat faptul că sarcina noastră în calitate de ierarhi ortodocşi este „de a organiza şi funcţiona în conformitate cu normele canonice şi tradiţia stabilite cu înţelepciune în decursul secolelor de Părinţii noştri ai Bisericii”. La final, Arhiepiscopul Dimitrie a îndemnat ierarhii să colaboreze pentru a aduce o mărturie autentică şi comună a Ortodoxiei pentru generaţia tânără.

Printre multiplele teme abordate în timpul Adunării noastre, tema centrală de anul acesta a fost aceea a misiunii tineretului: locul copiilor şi tinerilor adulţi în Biserică. Am afirmat nevoia de a intensifica misiunea noastră către cei pentru care Biserica reprezintă nădejdea, slava şi mântuirea lor. Am audiat prezentările oferite de Dr. Richard Flory, Director senior pentru cercetare şi evaluare la Centrul pentru Religie şi Cultură Civică din cadrul Universităţii din Carolina de Sud, şi de Dr. Ann Beyyerides, director al Biroului pentru vocaţie şi misiune din cadrul Colegiului Elen de Teologie Sfânta Cruce. Ei au subliniat importanţa misiunii îndreptate către toate vârstele şi stagiile tinereţii şi au identificat diferite provocări şi oportunităţi pentru a purta de grijă tinerilor şi liderilor în formare.

Rămânem conştienţi de frumuseţea şi sfinţenia copilăriei, pe care a trăit-o Însuşi Domnul nostru, sfinţindu-i vulnerabilitatea şi integritatea, dependenţa şi dezvoltarea ei întru dumnezeire. Iisus Hristos a primit şi binecuvântat copiii tineri, prin care ne reamintim că „a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor”(Matei 19:14). Rămânem fermi în angajamentul nostru de a păzi „vieţile lor după Cuvântul lui Dumnezeu” (Psalmul 118:9), pentru ca ei să devină „pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia” (1 Timotei 4:12).

Iubirea şi compasiunea Sfântului Ioan Gură de Aur pentru copii ne determină să îndemnăm clericii, credincioşii şi pe toţi oamenii de bună credinţă ca „toate să ne fie pe locul doi în raport cu purtarea de grijă faţă de copii” (Omilia 21 către Efeseni). În acest duh şi dată fiind cauza noastră comună în folosul tuturor copiilor, ne exprimăm rugăciunile fierbinţi şi sprijinul de netăgăduit pentru copiii şi tinerii Bisericii noastre şi asigurăm pe toţi credincioşii de angajamentul neobosit al Ierarhiei pentru bunăstarea turmei sale celei mai tinere şi mai vulnerabile.

Încurajăm pe toţi tinerii noştri, în unitatea gândului şi inimii, să crească în înţelepciune şi în înţelegerea comorilor Bisericii, care sunt temelia stabilă a viitorului lor şi pământul care le poate susţine nevoinţele în lume şi pentru lume.

În legătură cu aceasta, denunţăm toate exagerările sociale, politice şi culturale care ameninţă siguranţa fizică şi morală a copiilor lui Dumnezeu. Situaţia sutelor de mii de copii migranţi şi refugiaţi neînsoţiţi, precum şi cea a milioanelor de femei, bărbaţi şi copii exploataţi în sclavia modernă din întreaga lume ne atinge inima. Îndemnăm credincioşii să vadă în aceştia pe Însuşi Hristos, Care a fugit în ţări străine în copilărie, şi să-i sprijine oricând le este posibil. În acelaşi timp, denunţăm neechivoc continuarea violenţei şi a vărsării de sânge în întreaga lume, în special din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, acolo unde cruzimea continuă – prea adesea în numele religiei – ameninţă copii şi adulţi deopotrivă.

Ne rugăm pentru ocrotirea creştinilor şi a altor comunităţi vulnerabile din întreaga lume, pentru încetarea terorismului şi a persecuţiilor oriunde au loc, şi pentru ca pacea deplină şi dreptatea să stăpânească în întreaga lume a lui Dumnezeu.

De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea profundă pentru atacul recent din Las Vegas soldat cu aproape şaizeci de morţi şi sute de răniţi. Suntem din nou martorii unui act de ură şi teroare strigător la cer. Din nefericire, asemenea privelişti au devenit prea familiare în societatea noastră; ele sunt antiteza iubirii şi cel mai rău exemplu pentru copii despre ceea ce poate fi omenirea. Suntem chemaţi să ne ridicăm ca martori ai unei iubiri care biruieşte frica şi ura, şi să dăm mărturie înaintea societăţii şi tuturor autorităţilor civile cu privire la nevoia de a elimina violenţa.

În plus, am reflectat la dezastrele recente care ne afectează comunităţile, şi anume, la uraganele şi cutremurele devastatoare. Ne rugăm fierbinte pentru cei care şi-au pierdut vieţile şi mijloacele de trai, precum şi pentru toţi cei afectaţi. Îi îndemnăm pe credincioşi să continue să sprijine eforturile de ajutor umanitar prin intermediul Organizației Internaționale pentru Caritate Creștin-Ortodoxă (IOCC), o agenţie a Adunării.

Activitatea noastră a inclus şi o prezentare făcută de Comitetul pentru Planificare Regională Canonică ce a revizuit concluziile studiului său „Locuri de unitate ortodoxă mai mare în America: Cooperare locală interparohială”. Ierarhii l-au apreciat pe Mitropolitul Nicolae, preşedintele comitetului, pentru eforturile sale, au aprobat activitatea comitetului şi au autorizat comitetul pentru a-şi continua activitatea.

Am ascultat de asemenea rapoartele Frăţiei Ortodoxe Creştine (Orthodox Christian Fellowship – OCF) şi IOCC, care au dus la o discuţie fructuoase şi deschisă. Am dat mulţumire specială lui Dumnezeu pentru serviciul umanitar oferit de IOCC, care aniversează anul acesta 25 de ani. De asemenea, am luat în considerare idei care ar putea contribui la exprimarea în continuare a credinţei noastre comune prin lucrări filantropice comune.

Recunoscând binecuvântarea pe care trebuie să o adunăm în pace pentru a reflecta în rugăciune asupra vieţii Bisericii, ne exprimăm recunoştinţa profundă faţă de toţi care au planificat şi pregătit Adunarea din acest an. Este convingerea noastră comună că, prin întâlnirea în frăţietate pentru a aborda aspecte comune de grijă pastorală, bunăstare şi misiune, ne întărim în mărturia şi lucrarea noastră în această ţară de Dumnezeu păzită.

Oferim rugăciunile noastre părinteşti pentru toţi copiii Bisericii, turmele noastre iubite. Fie ca binecuvântările Preamilostivei Treimi, ale Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, să fie din belşug cu voi cu toţi!

Arhiepiscop Dimitrie, preşedinte
Episcop Ioan, vice-preşedinte secund
Arhiepiscop Mihail, trezorier
Episcop Grigorie, Secretar
Mitropolitul Metodie
Mitropolitul Alexie
Mitropolitul Evangelos
Episcopul Dimitrie
Episcopul Sebastian
Episcopul Apostolos
Mitropolitul Antonie
Episcopul Daniel
Episcopul Ilie
Episcopul Ierotei
Episcopul Toma
Episcopul Alexandru
Episcopul Ioan
Episcopul Antonie
Episcopul Ireneu
Episcopul Maxim
Episcopul Irineu
Mitropolitul Nicolae
Mitropolitul Joseph
Episcopul Daniil
Mitropolitul Tihon
Arhiepiscopul Nathaniel
Arhiepiscopul Nicon
Arhiepiscopul Veniamin
Arhiepiscopul Melchisedec
Arhiepiscopul Marcu
Episcopul David
Episcopul Paul

Traducere Basilica.ro

Foto credit: assemblyofbishops.org

Comentarii Facebook


Știri recente