Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit sâmbătă mesajele reprezentanților Guvernului României, al Republicii Moldova și ai altor instituții publice în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei.
Momentul festiv, organizat la aniversarea a 72 de ani a Patriarhului României, a fost moderat de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova
Vă doresc să simțiți mereu admirația sufletelor de care aveți grijă, pe care le îngrijiți, pe care le îndrumați. Vreau să vă spun că sunteți așteptat acasă, în Basarabia, la Chișinău, acolo avem nevoie de un spirit românesc autentic, care vă caută și care în continuu vrea să facă parte din Biserica mamă.
Vă mulțumesc pentru viziunea dumneavoastră, vă doresc în continuare să puteți propaga acest spirit al educației creștine. Într-un interviu v-ați definit ca un creștin ortodox practic și această viziune mi se pare una clară și necesară în timpul de astăzi.
În Basarabia, creștinii au nevoie de spiritul dumneavoastră pentru că suntem în zona proximității războiului și este nevoie ca rugăciunile să fie îndreptate spre pace. Avem provocări acolo pe care știm sigur, având în vedere viziunea dumneavoastră, le putem rezolva împreună.
Vă doresc multă sănătate ca să putem realiza cele mai importante lucruri pentru cetățeni.
Ion Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României
La aniversarea zilei de naștere, Vă urez sănătate deplină Preafericirea Voastră, ani mulți și buni în slujirea Bisericii Ortodoxe Române și a neamului românesc de pretutindeni, puteri sporite pentru ducerea la bun sfârșit a proiectelor în care sunteți implicat și în mod special pentru zidirea Catedralei Mântuirii Neamului.
Doresc să îmi exprim recunoștința și prețuirea pentru că sunteți în permanent dialog cu instituțiile statului în scopul consolidării și dinamizării parteneriatului cu instituțiile publice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor credincioșilor și a-i ajuta să depășească greutățile cu care se confruntă.
Viziunea Preafericirii Voastre, ancorată în cunoașterea teologică profundă, dar și în iubirea față de semeni mă inspiră în misiunea pe care mi-am asumat-o de a fi în slujba tuturor cetățenilor cu preocupare și empatie față de problemele fiecăruia.
Vă doresc mult succes în misiunea pastorală îndreptată spre nevoile concrete ale oamenilor, și vă asigur, Preafericirea Voastră, de disponibilitatea și sprijinul Guvernului României și al meu, personal, în susținerea proiectelor Bisericii Ortodoxe Române pentru binele comun al societății noastre.
Nicolae-Ionel Ciucă, Președintele Senatului
În această zi aniversară mă alătur celor care, cu mare bucurie și prețuire vă urează mulți ani fericiți, cu sănătate, putere de muncă și neobosită păstorire rodnică a credincioșilor din țară și de peste hotare!
Cu această ocazie, Preafericite Părinte Patriarh, vă rog să primiți în numele meu şi al Senatului României felicitările binecuvenite pentru lucrarea spirituală asumată de Biserica Ortodoxă Română, sub îndrumarea dumneavoastră înțeleaptă, dreaptă şi echilibrată.
Mai mult ca oricând, activitatea pastorală, misionară şi filantropică a Bisericii Ortodoxe Române trebuie să asigure păstrarea şi îmbogățirea atât a identității nationale, cât și a păcii sociale, precum şi asigurarea conştiinţei morale şi spirituale în cadrul comunităților de români din țară şi din străinătate.
În această misiune atât de importantă pentru întreg neamul românesc, vreau să vă asigur, Preafericite Părinte Patriarh, de întregul meu sprijin pentru misiunea binecuvântată a Bisericii Ortodoxe Române.
Alfred-Robert Simonis, Președintele Camerei Deputaților
Sunt onorat să vă adresez, cu ocazia Aniversării Preafericirii Voastre, sincere felicitări, însoțite de cele mai alese gânduri!
La acest moment de sărbătoare, permiteți-mi să îmi exprim profunda prețuire pentru prodigioasa implicare şi dăruire de care dați permanent dovadă în slujirea creştinilor ortodocşi, atât din România, cât şi de peste hotare, nu doar în plan pastoral, ci şi în domeniile social-filantropic, cultural sau educațional.
Provocările multiple și deosebit de complexe cu care se confruntă România şi întreaga lume accentuează nevoia de solidaritate, dragoste creştină şi valori moral-spirituale. Vă asigurăm, în acest context, de întreaga susținere pentru bogata activitate şi proiectele remarcabile pe care le promovați, în scopul binelui comun şi al păcii sociale, spre folosul întregului popor român!
Vă dorim ca Bunul Dumnezeu să Vă dăruiască mulți şi binecuvântați ani, cu sănătate, pace şi bucurie, spre împlinirea binecuvântatei misiuni la care ați fost chemat!
Corina-Alina Corbu, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție
Mă onorează să mă aflu astăzi alături de domniile voastre pentru a exprima, atât în nume personal, cât şi în numele instituției pe care o reprezint, aprecierea şi respectul nostru pentru o personalitate extraordinară, nu doar a Bisericii noastre Ortodoxe, ci a naţiunii înseşi.
Cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste aş dori mai întâi, Preafericite Părinte Patriarh, să vă adresez cele mai bune urări de sănătate, viață lungă și fericire, precum şi putere, pentru a vă continua activitatea de păstor spiritual al milioanelor de români care fac parte din comunitatea noastră de credinţă şi spirit.
Totodată, aş dori să exprim recunoştinţa mea pentru exemplul extraordinar, şi realmente călăuzitor sub aspect spiritual, pe care ni-l oferă tuturor viaţa şi activitatea dumneavoastră.
Într-o lume a conflictelor şi a crizelor, ați fost dintotdeauna expresia echilibrului, a toleranței, a dialogului ecumenic şi al speranţei de mântuire prin respectarea valorilor creştine.
Într-o lume a contrastelor, în care prăpastia dintre cei avuți și cei nevoiași este tot mai adâncă, ați orientat puterea socială a Bisericii şi puterea exemplului Bisericii spre proiecte sociale şi spre ajutorarea celor din urmă.
Într-o lume în care oamenii par tot mai preocupați de a distruge, Domnia Voastră ați rămas dedicat demersului de a ctitori, de la programul „Niciun sat fără biserică” pe care l-ați inițiat la începuturile carierei dumneavoastră până la noua Catedrală a Mântuirii Neamului.
Şi, în sfârşit dar nu în cele din urmă, într-o lume în care oamenii sunt mai preocupați de lucrurile care îi despart, Domnia Voastră ați rămas dedicat misiunii de a-i uni – prin credință, prin toleranţă şi prin iubire de aproape.
Aş dori să închei amintind cuvintele Apostolului Ioan, cuvinte care au dat şi titlul unei lucrări a dumneavoastră Preafericite Părinte Patriarh, din 1996 „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viață veşnică.” (Ioan 3:16).
Cred că aceste cuvinte rezumă atât ideea centrală a credinței noastre creştine, care rămâne una de pace, iubire şi toleranță, cât şi misiunea pe care v-ați asumat-o în toți aceşti ani ca Întâistătăror al Bisericii, dar şi motivul pentru care v-ați asumat-o – iubirea de semeni şi de Dumnezeu şi dorința de a servi valorile creştine fundamentale.
Vă mulțumesc pentru exemplul dumneavoastră şi vă urez La mulţi ani şi la cât mai multe aniversări fericite, Preafericite Părinte Patriarh.
Mihai Busuioc, Președintele Curții de Conturi
Trăiesc un sentiment de bucurie prilejuit de invitația de a participa la cea de a 72-a aniversare a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericirea Sa, Părintele re Patriarh Daniel.
Dacă nu ar exista datele oficiale ale personalităților lumii publice şi aş judeca după aparițiile, activitățile și prezența activă în viața cetății a Preafericirii Voastre, nu aş fi știut să spun ce vârstă împlineşte Patriarhul României, socotind cel puțin un deceniu mai puțin.
Timpul trece însă foarte repede pentru fiecare dintre noi și împliniți anul acesta, pe 30 septembrie, 16 ani de patriarhat, de activitate neobosită în fruntea Bisericii Ortodoxe Române.
Vasta dumneavoastră activitate social-filantropică, pastorală și culturală vorbeşte de la sine, însă eu aş vrea să observ că timpul slujirii Preafericii Voastre ca Patriarh al Bisericii noastre este marcat de două calități adeseori trecute cu vederea: discreția cu care ați întâmpinat şi aţi trecut peste problemele cu care Biserica Ortodoxă Română s-a confruntat şi înţelepciunea cu care le-ați rezolvat.
Cea mai frumoasă metaforă din punctul meu de vedere cu care a fost asemuită Biserica în Sfânta Scriptură şi în scrierile Sfinților Părinți este aceea a unei corăbii aflată în luptă cu furtunile acestei lumi pentru a ajunge la limanul mântuirii. Din acest punct de vedere, alături de cârmaciul nevăzut care este Hristos Domnul, cred că Preafericirea Voastră ați avut, fie din postura de Mitropolit, fie din cea de Patriarh, calitățile și abilităţile necesare pentru a conduce corabia în vâltoarea acestei lumi.
Provocările legate de viața Bisericii, provocările sociale şi cele generate de Pandemie, diversele crize prin care a trecut societatea românească, toate acestea au reprezentat obstacole pe care le-ați depășit cu înţelepciune şi răbdare, cu credință și cu speranța unui viitor mai bun.
La acest moment aniversar, aducându-ne aminte de cuvintele Apostolului Neamurilor (Sf. Apostol Pavel): Bucurati-vă cu cei ce se bucură (Romani 12,15), mă alătur şi eu bucuriei celor prezenți la sărbătorirea celor peste 7 decenii de viață și vă urez, Preafericirea Voastră, ani mulți cu sănătate, putere în slujirea cu timp şi fără timp şi înţelepciunea de a conduce corabia Bisericii noastre către Împărăţia cea veşnică.
Ligia Deca, Ministrul Învățământului
Ne bucurăm ca la aniversarea zilei de naștere a Preafericirii Voastre să vă transmitem urări de sănătate, împliniri rodnice, viață îndelungată și realizarea inițiativelor pe care le susțineți în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române!
La acest moment aniversar, vă felicităm pentru activitatea susținută în spațiul educațional și social, contribuind la promovarea valorilor creștine în societatea românească! Apreciem în mod deosebit implicarea în proiecte de sprijin socio-educațional copiilor, tinerilor și familiilor din zone defavorizate, susținerea constantă și consistentă pentru asigurarea participării copiilor la educație și pentru reducerea inechităților sociale și economice care favorizează riscuri precum excluziunea și abandonul școlar.
Apreciem colaborarea dintre Ministerul Educației și Patriarhia Română și, în contextul acestei aniversări, vă felicităm pentru întreaga activitate!
Prof. univ. Marian Preda, Rectorul Universității din București
Cu ocazia aniversării frumoasei şi înțeleptei vârste de 72 de ani, vă transmit, în numele meu și al întregii comunități academice a Universității din Bucureşti, sincere și calde felicitări, precum şi aprecierea și recunoștința noastră pentru promovarea principiilor şi valorilor izvorâte dintr-un autentic har creştin.
Respectul şi stima pe care vi le purtăm sunt secondate şi de gratitudinea pentru relația activă, caldă și eficientă pe care Patriarhia Română și Preafericirea Voastră ați cultivat-o de-a lungul timpului cu Universitatea din Bucureşti. Cu acest prilej omagial, dorim să vă asigurăm de profunda noastră mulțumire pentru această colaborare rodnică și strânsă. Universitatea din Bucureşti este mai mult decât onorată să aibă în corpul său profesoral o personalitate a cărei forță creatoare poate inspira un mediu fertil în care generații întregi de tineri se pot dezvolta spiritual în contextul provocărilor societății contemporane.
Reiterez cu această ocazie şi aprecierea pentru felul în care temeinica implicare a Preafericirii Voastre și a instituției pe care o păstoriți a contribuit în mod decisiv la transformarea Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” într-un model academic din sfera studiilor teologice, care reafirmă și promovează constant angajamentul Bisericii Ortodoxe Române față de procesele de educație și de asistență și protecție socială a celor aflați în nevoie.
Ca atare, vă rugăm să primiți încă o dată mulțumirile noastre pentru relația caldă și apropiată pe care ați dezvoltat-o de-a lungul anilor cu Universitatea din Bucureşti. Vă urăm mulți ani cu sănătate întru păstorirea îndelungată și plină de har a Bisericii Ortodoxe Române.
Ciprian Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru culte
Este o onoare și o bucurie să adresez acest cuvânt de felicitare, atat în numele Secretariatului de Stat pentru Culte, cât mai ales în numele meu personal, în calitate de colaborator al Preafericirii Voastre vreme de aproape două decenii. Am admirat implicarea Preafericirii Voastre în dezvoltarea celor mai temerare și moderne proiecte pe care le-ați inițiat în cadrul Bisericii Ortodoxe Române – radio și TV Trinitas, precum și în construcția edificiului-simbol al credinței în Dumnezeu a românilor – Catedrala Națională.
Consider că, prin proiectele și demersurile susținute, ca mitropolit și patriarh, ați redat demnitatea și vocea profetică a Bisericii în spațiul public și ați adus la masa dialogului toate sferele sociale care pot împlini exigențele democratice ale parteneriatului dintre Stat și Culte.
Într-o Europă marcată de succesive crize sociale, care își caută combustibilul unității și identității, suntem chemați să identificăm oportunități de cooperare pentru binele comun și să ne inspirăm din istorica și moderna Europa Christiana.
Este important să recunoaștem că într-o societate democratică reconstrucția socială nu poate fi apanajul unui singure entități. Efortul comun, unitatea în jurul valorilor perene și drepturilor fundamentale, dublate de vocația firească a Bisericii Ortodoxe Române, precum și a celorlalte culte religioase, de a răspunde nevoilor sociale, spirituale și existențiale sunt instrumentele prin care orice criză poate fi depășită.
De aceea, țin să evidențiez modul în care, sub arhipăstorirea Preafericirii Voastre, Biserica Ortodoxă a răspuns instinctiv și autentic nevoilor acute ale societății.
Nu îmi propun să prezint acum sumele, deja publice, investite de Biserică în acțiuni filantropice și sociale, ci mai degrabă să evidențiez că în spatele statisticilor și al cifrelor se află demnitatea persoanei și că, de cele mai multe ori, grija față de trup rămâne incompletă în lipsa slujirii spirituale și a relației autentic inter-personale. În acest sens, Biserica și-a asumat activitatea socială nu ca pe un act birocratic ci, mai ales, ca prelungire a unei slujiri de rang divin, dictată de ritmul credinței și al moralei.
Preafericirea Voastră,
Istoria ne arată că adesea statul are limite în ceea ce privește capacitatea și disponibilitatea de a fi prezent în toate zonele sociale. Însă, tot istoria ne arată că atunci când statul știe să își decline omniprezența socială și are înțelepciunea de a-și recunoaște limitele structurale, dezvoltă și intensifică parteneriate cu toate organizațiile care și-au demonstrat capacitatea de a contribui la binele social.
Sub arhipăstorirea Preafericirii Voastre, prezența din ce în ce mai dinamică și fertilă în societate a Bisericii Ortodoxe Române, dublată de disponibilitatea și responsabilitatea de a coagula o voce unitară a comunităților de credință, sunt semne ale unei vieți sociale democratice, orientată către promovarea libertății religioase, a dialogului interreligios și a parteneriatului dintre Stat și Culte, căruia legiuitorul i-a conferit valoare constituțională.
Cu discreție și modestie, cu simț practic și vizionar, slujind pe Dumnezeu și pe oameni, ați arătat că Biserica Ortodoxă Română nu doar face parte din istorie, ci face istorie prin numeroasele realizări și prin energia pe care o imprimă generațiilor prezentului.
La acest moment aniversar, Preafericirea Voastră, Vă încredințez de întreaga mea recunoștință și Vă doresc să fiți mereu înconjurat de dragostea, rugăciunea și aprecierea românilor.
La Cabinetul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au mai transmis mesaje de felicitare: Klaus Werner Iohannis, Președintele Românie, Marian-Cătălin Predoiu ,Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne, Anghel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale, Alina Ghorghiu, Ministrul Justiției, Luminița-Teodora Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe.
Mesaje de felicitare au transmis și Natalia Elena Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, Mircea Abrudean, Secretarul General al Guvernului, Mugur Constantin Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, și Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene