Mesaj de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru familia regretatului artist vizual Ioan Cadar

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru familia regretatului artist vizual Ioan Cadar, 28 decembrie 2013:

28 decembrie 2013

Familiei regretatului artist vizual ION CADAR

Îndoliată familie,

Întristată adunare,

Am aflat cu profundă durere de trecerea la cele veșnice a distinsului artist vizual Ion Cadar, personalitate cunoscută și apreciată atât în mediul bisericesc, cât și în lumea artiștilor, prin operele sale de artă monumentală în sticlă.

Pe Domnul Ioan Cadar l-am cunoscut în vremea păstoririi noastre la Iași ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, când am ales ca Domnia Sa să realizeze vitraliile din paraclisul și din fața paraclisului Reședinței Mitropolitane din Iași, precum și cele ale paraclisului Reședinței Mitropolitane de la Mănăstirea Bucium din Iași. Tot Domnia Sa este autorul celor 16 vitralii din noul paraclis „Sfântul Grigorie Luminătorul” al Reședinței Patriarhale din București. De asemenea, a reabilitat vitraliile din Catedrala Mitropolitană din Iași și câteva vitralii din biserica Sfântul Spiridon Nou din București.

Urmând firul semnificațiilor teologice și iconografice ale stilului bizantin și neo-bizantin, Domnul Ioan Cadar a înțeles că pictura ortodoxă poate fi transpusă în vitralii.

Astfel, vitraliile sale apropiate stilului bizantin au o valoare deosebită.

A lucrat cu multă seriozitate, conștiinciozitate și onestitate, oferind beneficiarilor prețuri acceptabile pentru lucrările sale.

Aceste calități au făcut ca nu numai opera sa iconografică să fie apreciată și prețuită, ci și alte lucrări ale sale realizate în sticlă, astfel încât acestea „au fost admirate în numeroase expoziții din țară și din străinătate și sunt deținute în colecții ale unor muzee din Romania, Cehia și Danemarca, precum și în colecții particulare din Romania, Japonia, SUA, Germania, Grecia, Franța, Olanda, Italia si Australia” (Cf. Comunicatul de presă al Uniunii Artiștilor Plastici din România,http://www.mediafax.ro/cultura-media/artistul-vizual-ioan-cadar-a-decedat-11822509, 27.12.1013.)

Am apreciat la Domnul Cadar atât măiestria sa în realizarea icoanelor vitraliu, cât și tăria sa în fața suferinței.

În aceste clipe de întristare, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morți să odihnească sufletul adormitului robului său Ioan în lumina Preasfintei Treimi și în comuniunea sfinților, pe care i-a reprezentat cu multă dragoste în vitraliile sale, iar familiei îndoliate și tuturor celor întristați să le dăruiască mângâiere și întărire sufletească!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe pentru familia îndoliată și sentimente de profundă prețuire pentru memoria sa,

DANIEL

Patriarhul României

Comentarii Facebook


Știri recente