Membrii grupului comun de lucru ortodox-catolic Sfântul Irineu au fost primiți miercuri la Palatul Patriarhiei de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.
Întâlnirea din 4 octombrie 2017 a avut loc în Sala Conventus a Palatului Patriarhiei. Lucrările grupului comun sunt găzduite în acest an de Biserica Ortodoxă Română și se desfășoară în perioada 4-8 octombrie 2017 la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova.
PS Ieronim și-a exprimat speranța că rezultatele dialogurilor purtate atât la nivelul de inițiativă a unui centru de apropiere între Biserici cât și la nivel oficial între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică vor fi unele pozitive.
Totodată, Preasfinția Sa a precizat că acest dialog ajută la promovarea valorilor comune, precum familia creștină.
Suntem siguri că dialogurile vor aduce rezultate foarte bune în domeniul cunoașterii teologiei, aprofundării cuvintelor Sfintei Evanghelii a Mântuitorului Iisus Hristos, dar în același timp apropierii și în acțiunea comună de sprijinire a familiei creștine, a valorilor spirituale evanghelice, care pot să aducă un plus de frumusețe, un plus de stabilitate și de liniște în această lume care este astăzi tulburată de prea multe idei, tentații și tendințe, a precizat ierarhul.
Oamenii au nevoie de liniște și stabilitate, au nevoie de o spiritualitate solidă pentru a putea merge înainte și, pe lângă bunăstarea materială pe care și-o doresc și pe care reușesc să o obțină mai mult sau mai puțin, trebuie să nu piardă din vedere valorile spirituale și beneficiile pe care le promite Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a declarat Preasfinția Sa pentru Trinitas TV.
Prezent la întâlnirea de miercuri, Pr. Prof. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a amintit modul în care funcționează acest grup comun ortodox-catolic:
Grupul de anul acesta este format din 26 teologi: 13 romano-catolici și 13 ortodocși care discută în mod academic și științific documente istorice ce reflectă modul în care raportul dintre primat și sinodalitate a fost implementat, trăit și practicat atât în Răsărit cât și în Apus, a explicat Pr. Prof. Daniel Benga.
Lucrările grupului Sfântul Irineu se desfășoară anual, consecutiv într-o țară majoritar ortodoxă și una majoritar catolică. Prima întâlnire a avut loc în 2004.
Foto: captură video Trinitas TV