Meletie – amintiri despre sat, biserică și oameni

La Editura Episcopiei Giurgiului a apărut de curând lucrarea „Meletie – amintiri despre sat, biserică și oameni”, scrisă de: pr. Mihail Constantin Balaban și Ionel Florin Neghină. Lansarea cărții a avut loc sâmbătă, 31 mai, la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Meletie, Protopopiatul Giurgiu, în prezența Preasfințitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, informează „Ziarul Lumina”.

La eveniment au mai participat pr. Sabin Mâț, protopopul Giurgiului, mai mulți stareți de mănăstiri, clerici, precum și reprezentanți din mediile sociale. „Cunoașterea originii și implicit a identității este o condiție sine qua non a existenței sentimentului de apartenență la comunitatea națională din care face parte o grupare de oameni, și din acest motiv cercetarea istorică are o importanță deosebită în dezvoltarea personalității acelei grupări de oameni, care s-a format ca o entitate bine definită. Acestea au fost unele din motivele care au stat la baza deciziei de a descoperi trecutul Parohiei Meletie”, a spus pr. paroh Mihail Constantin Balaban, autorul lucrării.

Cartea este împărțită în două capitole distincte, dar cu continuitate în timpul istoric, perioada de la 1864 și până la 1981 fiind descrisă de judecătorul Ionel Florin Neghină, iar cea de la 1981 și până în prezent de preotul Mihail Constantin Balaban. „Cercetarea istoriei acestui sat a fost anevoioasă, deoarece formarea lui oarecum recentă, într-o perioadă istorică tumultuoasă, plină de schimbări, uneori radicale, atât în viața laică, dar mai ales în cea a Bisericii, a făcut ca multe din documentele ce ar fi putut completa lipsurile resimțite în curgerea firească a lucrurilor să nu poată fi descoperite în izvoarele cercetate. Cu toate acestea, ca un adevărat profesionist, domnul judecător a reușit să identifice suficiente elemente care să definească originea satului și implicit a Parohiei Meletie, dezvoltarea sa și eforturile comunității nou-înființate de a-și păstra o identitate proprie. Mai mult decât atât, domnia sa a ancorat armonios istoria satului în istoria națională, fiecare perioadă a dezvoltării satului fiind motivată cu dovezi palpabile și cu argumente logice. În ceea ce privește perioada de la 1981 până în prezent, personal am încercat să scot în evidență aceleași eforturi ale sătenilor de a avea o identitate în cadrul comunității locale comunale, de a-și păstra credința strămoșească și de a-și promova valorile moștenite. Prin tot ceea ce am scris împreună, ne bucurăm să spunem: satul nostru are o carte de istorie. Satul nostru are o istorie, dar abia acum a intrat în istorie. Undeva, acolo în marele puzzle al istoriei neamului nostru, al Ortodoxiei noastre, al istoriei vlăscene, era o minusculă piesă lipsă, dar azi locul gol s-a completat”, a declarat pr. paroh Mihail Constantin Balaban. În încheiere, Ansamblul folcloric „Mugurel de Vlașca” a susținut un minirecital de muzică populară, iar Adriana Georgișor, licențiată a Conservatorului din Florența, a susținut un recital de muzică ușoară și religioasă din repertoriul internațional.

Comentarii Facebook


Știri recente