Medicii și preoții sunt astăzi provocați de sfinții doctori fără de arginți, a spus Mitropolitul Iosif la Mulhouse

Mitropolitul Iosif a slujit luni, 01 noiembrie, în Biserica românească „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din Mulhouse, Franţa, cu ocazia hramului. La Sfânta Liturghie au participat mai mulți medici.

Nu știm foarte multe despre viața sfinților serbați, a spus ierarhul, ci doar că erau din Asia Mică și au fost medici, dar, „fiind creștini, în vremea aceea ei vindecau cu numele sau în numele lui Hristos fără să ceară bani, fără a lua absolut nimic în schimbul vindecării celor bolnavi”.

„Iată, hramul parohiei de aici de la Mulhouse – Pulversheim este o sărbătoare care ne invită, ne provoacă pe cei care am luat oarecum în responsabilitatea noastră sănătatea celorlalți”, a spus IPS Iosif referindu-se la medici și asistenți, infirmieri și toți cei care lucrează în sănătate, dar mai apoi și la preoți.

„Știm că medicina la un moment dat și-a schimbat vocația. S-a întors înspre altceva, mai ales în secolul 20, dar și 19 și mai înainte. La un moment dat, medicina a devenit ceva foarte profitabil pentru cei care o practicau. Sigur că este vorba și de o vocație, dar de multe ori alegem medicina din alte considerente”.

Provocarea de a urma Sfinților Cosma și Damian este atât pentru cei care se ocupă de sănătatea trupească dar și, bineînțeles, de cea sufletească, a spus părintele mitropolit:

„Iată medicii și preoții astăzi sunt provocați de cei doi sfinți doctori fără de arginți”.

IPS Iosif a spus că cel mai important este ca cei care vindecă să nu-și asume meritul.

„Vindecătorul nu sunt eu, medic. Vindecătorul este Dumnezeu. Doctorii fără de arginți Cosma și Damian nu încetau să amintească celor pe care îi tratau – cărora le dădeau medicamente de tot felul, mai ales din plante, și le aplicau niște tehnici pe care noi le-am uitat de mult – ei nu uitau să amintească bolnavilor că nu ei vindecă, ci cel care vindecă este Hristos și că, de fapt, ei se roagă atunci când se apucă să-i trateze”.

„Ca și acum, și atunci erau boli foarte diferite (…) Dar când o pandemie venea peste omenire în secolul 4 atunci mureau 50% dintre oameni. Nouă ni se pare că doar acum avem pandemii. Erau și pe vremea Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian – și cei de la Roma și cei din Asia, dar și pe vremea Mântuitorului”, a spus Mitropolitul Iosif amintind de vindecarea celor zece leproși.

„Un sat murea, jumătate dintr-un oraș murea. Cât de prețioasă era rugăciunea atunci? Viața omului depindea mai degrabă de ceea ce nu mai depinde de noi acum, nu mai vrem să depindem acum. Medicii spun că ei vindecă, chirurgii, la fel, infirmierii spun că ei îngrijesc și că lor se datorează vindecarea”.

„Eu nu spun că nu, dar spun că Cel care vindecă prin mâna și prin știința medicului este Dumnezeu. Știința pe care o avem azi este darul lui Dumnezeu în om”, a mai spus Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit un nou diacon pe seama parohiei Mulhouse.

Noul slujitor de la Mulhouse este Diaconul Valentin Tăbăcaru. Sursa foto: Facebook / Valentin Tăbăcaru

Vezi video cu slujirea de luni de la Parohia Mulhouse.

Sursă foto: Facebook / Valentin Tăbăcaru

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…