Masterclassul de Cânt Bizantin, ziua a treia

Miercuri, 9 iulie 2014, în cea de-a treia zi a Masterclassului de Cânt Bizantin, participanții au făcut cunoștință cu Miriam Marinou, interpretă cu statut de invitat special sosită din Atena, și au aflat mai multe lucruri despre procesul de românizare a cântărilor irmologice, dar și despre apariția condacului, a prosomiei și a octoihiei, informează Ziarul Lumina. Nu au lipsit, ca și în zilele anterioare, exercițiile practice.

În ziua a treia a Masterclassului de Cânt Bizantin, echipa care pregătește ansamblul psaltic feminin, formată din conf. dr. Maria Alexandru din Atena și soprana Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată din Iași, a fost completată de Miriam Marinou, interpretă cu statut de invitat special sosită din Atena.

Tot în a treia zi, studenți și absolvenți ai secției de muzică religioasă și membri ai Corului „Byzantion”, coordonați de lect. dr. Zamfira Dănilă, au susținut conferința „Colecțiile psaltice românești de tip Irmologhion-catavasier și Irmologhion din prima jumătate a secolului al XIX-lea”. Prezentarea a urmărit procesul de românizare a cântărilor irmologice prin eforturile lui Macarie Ieromonahul, Anton Pann și Visarion Duhovnicul. Conferința monahului Filotheu Bălan a făcut o incursiune în iconografia și în arhitectura secolelor al III-lea și al IV-lea și a urmărit, în domeniul muzicii psaltice, mărturii legate de apariția condacului, a prosomiei și a octoihiei, punctând contribuția Sfântului Efrem Sirul, a Sfântului Roman Melodul și a lui Boethius.

În cadrul cursurilor practice, conf. dr. Maria Alexandru a lucrat cu persoanele interesate de kanonaki, prof. dr. Georgios Konstantinou a continuat seria ipostazelor genului irmologic, iar protopsaltul Dimitrios Galanis a făcut exerciții pe partituri calofonice, subliniind importanța analizei pe fraze, pentru ca psaltul să învețe lucrarea semnelor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…