Master-class de muzică bizantină la Mănăstirea Nicula

Mănăstirea Nicula va găzdui un master-class de muzică bizantină între 4 și 10 septembrie, pe care îl va susține profesorul elen Gregorios Stathis din Atena, compozitor și dirijor, o personalitate de renume a acestei discipline, informează Ziarul Lumina.

Master-class-ul este organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Nicula, județul Cluj, Grupul „Sfântul Ioan Damaschinul” și Muzeul de Etnografie al Transilvaniei, din Cluj-Napoca. Alături de profesorul Gregorios Stathis se vor afla asistenții săi Ioannis Liakos și Gregorios Anastasiou. Din 2012, Gregorios Stathis este doctor honoris causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Profesorul grec a publicat numeroase volume și articole despre civilizația bizantină.

„Cursurile vor avea loc la academia din cadrul Mănăstirii Nicula, aici vor fi prezenți mai mulți cursanți din zona Transilvaniei”, a precizat starețul Mănăstirii Nicula, protos. Nicolae Moldovan, care a adăugat că acest master-class a mai fost găzduit de mănăstire și acum doi ani.

Sorin Albu, coordonatorul Grupului „Ioan Damaschinul” din Cluj-Napoca, a precizat că acest master-class a ajuns la cea de-a treia ediție, fiind organizat într-un interval de patru ani. Cursul se adresează în primul rând profesioniștilor, protopsalților și psalților, cercetătorilor interesați de paleografia muzicii bizantine, numărul de locuri fiind limitat.

„Participanții sunt din toată țara, iar din Transilvania participă și monahii, și monahi care sunt interesați de muzica psaltică”, a spus Sorin Albu, care a adăugat că acest curs vizează păstrarea unei tradiții milenare. „În Transilvania, după anii †™90, au fost preocupați de muzica bizantină grupurile «Ioan Damaschinul» din Cluj-Napoca și «Lumină lină» din Alba Iulia, care au încercat să aducă aici specialiști din domeniu, din țară și străinătate”, a spus Sorin Albu, care a adăugat că acest master-class arată preocuparea pentru conservarea unor valori din patrimoniul universal.

În cadrul cursurilor care vor avea loc la Mănăstirea Nicula participă specialiști importanți din domeniu, care au o pregătire teoretică și practică recunoscută. Cursanții vor participa în prima parte a zilei la prelegeri ce vizează partea teoretică, iar după-amiază vor avea cursuri practice, prilej cu care vor învăța glasurile bisericești, conform celor precizate de Sorin Albu.

În data de 8 septembrie, participanții la master-classul de cânt bizantin vor participa, alături de Grupul „Ioan Damaschinul”, la hramul Mănăstirii Nicula, închinat Maicii Domnului. De asemenea, în data de 10 septembrie, cursanții vor oferi un concert de muzică bizantină la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de la Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente