Masă rotundă la Senat: Reprezentanții Bisericii au relatat cum luptă împotriva adicțiilor

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului României a organizat marți masa rotundă „Prevenția consumului de droguri: responsabilitatea comună a instituțiilor publice și societății civile”. Au participat reprezentanți ai guvernului și ai societății civile, precum și reprezentanți ai Bisericii.

Cei din urmă au detaliat formele în care sprijină dependenții și educă tinerii și familiile pentru a preveni instalarea adicțiilor.

„Cheia intervenției mele a fost că Biserica este implicată în lupta împotriva acestui flagel pe de o parte prin activitățile cu tineretul, pe care le desfășoară preoții de parohie, oferindu-le o alternativă la consumul de droguri sau la alte dependențe, iar pe de altă parte Biserica ajută la tratarea dependenților prin preoții de caritate care duc o lucrare pastorală în paraclisele spitalelor”, a declarat Părintele Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, pentru Basilica.ro.

„Preoții au dat mărturie că Taina Sfintei Spovedanii îi ajută pe dependenți să se regăsească și să regăsească un echilibru, să-și reseteze cumva starea cu ajutorul lui Dumnezeu. De asemenea, preoții ajută și într-un mod concret acești pacienți: cu asigurare medicală, cu încadrarea în anumite activități, pentru că e foarte important să îi reintegrăm social, să nu rămână izolați.”

Intervențiile participanților au pus în lumină numeroase informații și propuneri de lucru.

„Obiectivul principal al întâlnirii noastre de astăzi este acela de a crea o platformă de dialog și colaborare între instituțiile cheie din domeniul sănătății, educației, justiției și ordinii publice”, a spus Sen. Costel Vicol, Președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului României.

„Vrem să analizăm provocările și să identificăm măsuri concrete care să îmbunătățească politicile de prevenție, tratament și reintegrare a persoanelor afectate de consumul de droguri.”

2025: Anul Național al Copilului în România

Natalia-Elena Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a subliniat că politicile de sprijin trebuie create prin implicarea tinerilor beneficiari.

„De anul viitor, România va fi prima țară din lume în care vom încerca să consultăm și să ținem cont mai mult de părerea copiilor, astfel încât și aceste campanii de prevenție să fie făcute în funcție de așteptările, de nevoile acestora și într-un limbaj accesibil”, a spus ministrul.

Natalia-Elena Intotero a anunțat că anul 2025 a fost recent declarat de Parlament drept Anul Național al Copilului în România: „Prin această lege, ne propunem să aducem cât mai multe măsuri care să-i susțină pe copiii din România și în egală măsură pe părinții acestora și aceste măsuri să contribuie și la creșterea natalității, la o demografie pe care ne-o dorim cu toții”.

Un punct de prevenție la Mănăstirea Radu Vodă

Georgiana Ramona Dabija, Director în Agenția Națională Antidrog (ANA), a prezentat statistici noi despre consumul de droguri, avertizând că noile substanțe psihoactive sunt din ce în ce mai numeroase: 980 de noi substanțe psihoactive sunt în prezent monitorizate la nivel european.

Oficialul ANA a vorbit despre activitățile realizate de instituție în parteneriat cu școlile, pentru crearea unei rețele de siguranță în jurul copiilor.

„Avem în derulare un parteneriat cu Mănăstirea Radu Vodă. Vom deschide un nou centru dedicat persoanelor care nu știu cui să se adreseze. Și acolo vom face, împreună cu cei de la mănăstire, dar și cu Primăria Sector 4, un punct în care cetățenii pot primi informații”, a anunțat Georgiana Ramona Dabija.

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului României a organizat marți, 5 noiembrie 2024, masa rotundă „Prevenția consumului de droguri: responsabilitatea comună a instituțiilor publice și societății civile”. Sursa foto: Pr. Alin Nica

Federația Filantropia a format sute de consilieri

Olivia Nicoleta Vișan, coordonator proiecte la Federația Filantropia a Patriarhiei Române, a vorbit despre formările pe care organizația de tip federativ le oferă începând din 2020, autorizând Cursul de Consilier în domeniul adicțiilor, în urma căruia participanții susțin un examen de absolvire și primesc diploma recunoscută de Ministerul Muncii și Ministerul Învățământului.

403 specialiști din întreaga țară au fost formați și lucrează în prezent cu persoane afectate de diverse tipuri de adicții.

„Noi, în cadrul Federației Filantropia, avem 25 de organizații membre care activează în domeniul social-filantropic. Autorizarea acestui curs a pornit de la nevoia organizațiilor noastre membre, dar după aceea, văzând că există o nevoie reală la nivelul întregii țări, l-am deschis către publicul larg”, a explicat Olivia Nicoleta Vișan.

„Această profesie reprezintă o persoană de referință în relațiile cu copiii sau tinerii din cadrul unei comunități educative, care înțelege educația ca pe un proces conștient și orientat spre un scop, în baza unui angajament perseverent și optimist.”

Prevenția adicțiilor digitale

Reprezentanta Federației Filantropia a mai vorbit despre activitatea consilierilor formați de federație în școli.

„Prin intermediul unei campanii de prevenire și combatere a adicțiilor digitale în rândul copiilor și tinerilor, am accesat fonduri de la bugetele locale ale Sectoarelor 2 și 3 din București, unde, de la nivelul anului 2022 până în prezent, am reușit să specializăm 112 cadre didactice”, a spus Olivia Nicoleta Vișan.

„Au fost implicați 1848 de elevi, care au participat la aceste ateliere. Sunt ateliere creative, la final copiii primesc un kit de educație non-formală, respectiv sunt încurajați să lucreze manual și să nu mai folosească atât de mult timp device-urile.”

„De asemenea, ne-am adresat și părinților copiilor implicați în aceste proiecte, respectiv avem ateliere susținute de psihologi pentru conștientizarea și informarea asupra cauzelor pe termen lung a adicțiilor digitale”, a mai spus Olivia Nicoleta Vișan.

Pr. Tudor Gheorghe: O problemă de viață și de moarte

Părintele Lector Universitar Tudor Gheorghe, asistent social cu o experiență de 15 ani în domeniu și preot de caritate la Centrul de Evaluare și Tratament al Toxicodependențelor pentru tineri „Sf. Stelian” din București, a spus că fenomenul adicțiilor „este o problemă de viață și de moarte”:

El a menționat că tinerii cu probleme de adicție sunt ajutați de Biserică nu doar psihologic și spiritual, ci și concret: cu asigurare medicală și medici care îi iau în grijă, cu găsirea unui loc de muncă și sprijin pentru reintegrarea socială.

„În fiecare săptămână vin cu alte simptome, cu altă patologie. Iar resursa terapeutică a unui asistent social ține de consiliere, ține de pânza de păianjen, de rețeaua socială și ține de devotament. Le spuneam și studenților de la facultate că este o profesie în care reziști dacă pui suflet, nu pentru salariu”, a spus Părintele Tudor Gheorghe.

„Noi, la Sfântul Stelian, prin grija doamnei manager, am reușit să avem comunități terapeutice gen Minnesota foarte mari și cu durere dau un semnal de alarmă: cei mai mulți, la ora actuală, sunt la comunitatea jucătorilor anonimi (dependenți de jocurile video – n.red.).”

Sănătatea, un bun social

Părintele Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, a amintit că există 63 de preoți de caritate în spitalele din eparhie, care ajută la tratarea suferinței din punct de vedere spiritual.

„La Obregia, de exemplu, au creat o celulă de suport între un psiholog, preot și medic, care ajută pe fiecare persoană internată să iasă de sub această dependență care afectează nu doar viața personală, ci și viața socială a lui și a familiei. Pentru că sănătatea nu este doar un bun individual, ci este un bun social”, a spus coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.

„Degeaba suntem sănătoși noi într-o societate bolnavă. De aceea avem nevoie ca toți să ne implicăm în bunul mers a societății, în planul sănătății publice.”

Cauza adicțiilor: suferința emoțională

Părintele Dragoș Ionuț Răduț, preot de caritate și psiholog la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Tineri Vidra al DGASPC Ilfov, a vorbit despre dimensiunile abordării psihologice în prevenție și a explicat tipurile de suferință emoțională care stau la baza adicțiilor, conform psihologului Gabor Maté.

Conform lui Maté, consumul de droguri este, în multe cazuri, un mecanism de supraviețuire pentru cei care suferă și încearcă să gestioneze durerea sau suferința emoțională. În loc să privim consumul de droguri doar ca pe o problemă de comportament deviant, Maté sugerează să ne întrebăm: De ce suferință încearcă acea persoană să se elibereze?”, a precizat părintele psiholog.

Părintele Dragoș Ionuț Răduț a enumerat și prezentat pe scurt și câteva modele de bună practică în ceea ce privește prevenția practicate în țările occidentale.

„Vreau să subliniez că rolul nostru, ca psihologi, consilieri, părinți și educatori, nu este doar să prevenim consumul de droguri, ci și să contribuim la formarea unor tineri echilibrați, informați și capabili să ia decizii conștiente și asumate. Cu sprijinul nostru și cu o abordare psihologică orientată spre dezvoltarea lor completă, putem construi un viitor mai sigur pentru ei”, a spus preotul de caritate.


Cifrele arată o scădere a vârstei consumatorilor de droguri. Date disponibile anul trecut arătau că vârsta primului consum ajunsese chiar la 10-11 ani.

Sursa foto: Pr. Alin Nica


Știri recente