Masă oficială în cinstea Întâistătătorilor ortodocși găzduită de președintele elen

După celebrarea Sfintei Liturghii patriarhale și a vecerniei Rusaliilor, Patriarhul României împreună cu ceilalți Întâistătători ortodocși au fost invitați duminică, 19 iunie 2016, la o masă oficială, găzduită de Excelența Sa Prokopis Pavlopoulos, Președintele Republicii Elene.

Cu această ocazie, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a ținut un toast. El a mulțumit poporului grec pentru rugăciunea și sprijinul oferite pentru buna desfășurare a Sfântului și Marelui Sinod, promițând că Ortodoxia își va împlini datoria istorică și responsabilitatea.

Sanctitatea Sa a adăugat spunând că „Ortodoxia constituie un loc real și permanent de coexistență pașnică și stabilitate în lumea modernă destrămată, o adevărată sursă de pace pentru toate popoarele. Cuvântul Bisericii Ortodoxe este esențial, pentru că proclamă necesitatea filantropiei, dragostei și unității oamenilor, precum și necesitatea unei cooperări pașnice între popoarele pământului, indiferent de credința religioasă a fiecăruia.”

Patriarhul Ecumenic a amintit, de asemenea, că primul Sinod Ecumenic ținut în Niceea în anul 325 a început tot în data de 19 iunie și, în același fel, providența divină a rânduit ca Sfântul și Marele Sinod din anul 2016 să înceapă tot în data de 19 iunie, prin celebrarea Sfintei Liturghii patriarhale de Sărbătoarea Cincizecimii, care cheamă pe toți la unire.

Președintele Republicii Elene, dl Prokopis Pavlopoulos, a salutat întrunirea Sfântului și Marelui Sinod în Creta, făcând referire la primul Sinod Ecumenic și la valoarea sistemului sinodal „ca fiind garantul de neînlocuit al unității Bisericii Ortodoxe”. Președintele elen a spus, de asemenea, că misiunea Sfântului și Marelui Sinod dobândește dimensiuni universale „de vreme ce creștinismul, cu Ortodoxia ca epicentru, este chemat să apere, întâi de toate, principiile și valorile culturii europene și civilizației occidentale, în general, cu accent pe valorile păcii, democrației, libertății și dreptății”.

Luni dimineață se va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gonia, după care, va avea loc sesiunea inaugurală a Sfântului și Marelui Sinod, la Academia Ortodoxă din Creta.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…