Mărturisitorul Ioan Ianolide a fost comemorat la Mănăstirea Cernica

Ioan Ianolide, scriitor şi mărturisitor al Lui Hristos în temniţele comuniste, a fost comemorat sâmbătă la Mănăstirea Cernica, la 37 de ani de la trecerea în veşnicie.

Slujba de pomenire a fost oficiată în Biserica „Sfântul Nicolae” din ostrovul Mănăstirii Cernica de Protos. Vasile Pîrjol, stareţul obştii monahale, împreună cu Pr. conf. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

Au participat reprezentanţi ai filialelor din Bucureşti şi din Braşov ale Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR), precum şi credincioși.

La finalul slujbei, Părintele Gheorghe Holbea a rostit un cuvânt.

„Ioan Ianolide este pentru noi cel care ne învaţă că în vremuri de încercare înţelegem un lucru esenţial, anume că, într-adevăr Mântuitorul Iisus Hristos a venit în lume nu ca să înlăture suferinţa pentru viaţa noastră comodă şi nici ca să o explice, ci pentru a o umple de prezenţa lui Dumnezeu, aşa cum s-a întâmplat în viaţa acestor mărturisitori”.

„Ioan Ianolide, după Târgu Ocna, a fost dus la Gherla, unde, reeducarea de la Piteşti a fost strămutată, a fost zidit de viu. Trei săptămâni nu i s-a dat hrană, apă, dar cei din celula de sus, aveau această artă a comunicării prin limbajul Morse, i-au dat cumva apă şi mâncare, pentru ca, după un an, Ioan Ianolide a fost zăvorât. Acolo sunt cele mai profunde descrieri ale rugăciunii inimii”.

„Facem această pomenire pentru a-i aduce în prezenţa conştiinţei noastre, pentru că suntem convinşi că Dumnezeu i-a primit în ceaţa sfinţilor, ca unii care au fost junghiaţi ca nişte miei”, a subliniat Pr. Holbea.

Ioan Ianolide a trăit între anii 1919-1986. În 1941 este condamnat de justiția militară la 25 de ani muncă silnică pentru participare la organizație interzisă de lege. A cunoscut temnițele de la Jilava, Văcărești, Aiud și Alba Iulia. Este eliberat la 31 iulie 1964, fiind urmărit de Securitate până la moarte.

Mai multe imagini de la eveniment în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente