Mărturisitorii Ortodoxiei din Basarabia și Bucovina omagiați în Capitală

Credincioșii bucureșteni au participat joia aceasta la o întâlnire duhovnicească dedicată cinstirii mărturisitorilor neamului și ai Ortodoxiei din Basarabia și Bucovina.

Evenimentul din 16 februarie 2017 a avut loc, de la ora 18:00, în Biserica Mărcuța din cartierul Pantelimon, Protopopiatul Sector 2.

În cadrul întâlnirii au conferențiat istoricii: Dr. Constantin Corneanu, Prof. Dr. Ion Constantin și Gabriela Ielenicz. De asemenea, au luat cuvântul Gabriel Micu, diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Marian Clenciu, președintele Asociației Pro Basarabia și Bucovina.

Aceștia au adus în atenția participanților suferințele și martirajul Preotului Vasile Țepordei și a altor persoane care au mărturisit credința în închisorile comuniste din țară și în gulagul sovietic.

Întâlnirea cultural-duhovnicească a avut scopul de a ne reaminti sacrificiul de care au dat dovadă preoți și mireni de altădată în apărarea credinței, a relatat pentru Radio Trinitas părintele Gheorghe Dan, parohul Bisericii Mărcuța.

***

Preotul Vasile Țepordei s-a născut în data de 5 februarie 1908 în sudul Basarabiei, comuna Cârpești, județul Cahul. A absolvit Facultatea de Teologie din Chișinău și s-a dedicat învățământului. A condus revistele Raza și Basarabia din timpul României Mari, prin care s-a menținut vie, o profundă și luminoasă spiritualitate printre românii basarabeni.

În 1941, după retragerea administrației românești din Basarabia, preotul Țepordei s-a refugiat cu familia în București, iar mai târziu, a fost arestat și trecut prin toate beciurile, anchetele și torturile Securității comuniste din București.

 

Comentarii Facebook


Știri recente