Mărturisirile Anitei Radics la un an de la pierderea mamei. O zi pentru demnitatea victimelor Covid-19

Anita Radics este unul dintre cei mai activi voluntari ai Bisericii în Eparhia Caransebeșului. Ea a reușit împreună cu ATOR Banatul de Munte să fie un sprijin real persoanelor afectate de pandemie, dar în aceeași perioadă a suferit o pierdere uriașă.

Mama Anitei, preoteasă și asistent medical, a trecut la Domnul în 8 aprilie 2020 în urma unui accident casnic. Și-a rupt piciorul. Faptul că intrase în contact cu o persoană suspectă de Covid-19 a întârziat intervenția cadrelor medicale, conform mărturiilor tinerei care a fost cu mama ei în acele momente. După deces, Corina Radics a fost confirmată cu Covid-19 și înmormântată după protocoalele specifice.

ATOR Banatul de Munte a organizat un eveniment comemorativ dedicat preotesei. Pentru că ea, ca și alte mii de români, nu a beneficiat de o slujbă de înmormântare după rânduiala Bisericii, asociația a propus ca data de 8 aprilie – ziua în care a murit Corina Radics – să fie „Zi Comemorativă a Respectării Demnității Umane a Victimelor Pandemiei de Covid-19”.

Într-o postare pe Facebook, Anita descrie momentele tragice prin care a trecut în urmă cu un an. Tânăra își spune suferința și ofurile în legătură cu pierderea mamei. Textul cutremurător al fiicei de preot se încheie cu „Hristos a înviat!”.

După ce evocă clipele trăite în 8 aprilie 2020, Anita Radics mărturisește „Au urmat zile (luni) de coșmar, în care nu mai știam cine sunt, ce simt, cum să mă comport și să reacționez”.

„Brusc, intrasem într-un proces cumplit de maturizare forțată, în care toate gândurile, sentimentele, dorurile, nevoile și îndatoririle mele cele noi se ciocneau în toată ființa mea, scânteind unele dintre cele mai mari confunzii, incertitudini și frici, care nu credeam că se pot simți omenește. În ciuda ochilor, gurilor și urechilor curioase, întrebătoare, care îmi condamnau prea dur comportamentul „bizar”, lipsit de lacrimi publice, haine negre și frunți plecate în doliu și regrete afișate, dar dominat de nădejdea învierii, a revederii și credința odihnei în Iubire a mamei mele, eu am depus eforturi uriașe ca să pot să fiu aici și să rămân aici”.

Citește tot textul pe pagina de Facebook a Anitei Radics:

Regulile de înmormântare a persoanelor decedate în urma infecției cu coronavirus, stabilite în 13 martie 2020, au fost modificate în data de 9 aprilie 2021.

Sursă foto: Facebook / Anita Radics

Comentarii Facebook


Știri recente