Mărturii din Italia: În diaspora, fără Dumnezeu ești pierdut / Dacă nu vin o duminică la biserică, se rupe în mine ceva

Săptămânalul Formula AS a publicat în ultimul număr o corespondență din Roma, realizată într-o zi de duminică, la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Reportajul arată că atunci „când intri pe poarta bisericii, e ca și când ai intra în România” și prezintă un dialog cu Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Italiei, dar și mai multe mărturii ale credincioșilor prezenți la slujba de duminică.

„Acasă, ești sigur de Dumnezeu. De când te-ai născut, e în același loc, Dumnezeul tău care te ocrotește, chiar dacă ajungi mai rar la bise­rică. Aici, în străinătate, și o încăpere mică cu două icoane ți se pare o catedrală, locul întâlnirii cu Dum­nezeu, pe care l-ai luat cu tine de-acasă”, spune PS Atanasie.

Teofil, unul dintre credincioșii apropiați de Biserică spune că la Episcopie s-a format, o mică Ro­mâ­­nie. „Încet-încet, m-am trezit parte din această lume deosebită. Dacă sar o dumi­nică și nu vin la biserică, parcă ceva în mine se rupe!”.

Mulți dintre românii plecați departe au un trai greu și trec prin necazuri, înstrăinare și lipsuri doar cu nădejdea în Dumnezeu: „Credința noastră, aici, în Italia, e mai mare ca în țară. Aici, fără Dum­nezeu ești pierdut. Când asculți slujbele în limba ro­mână, te unge pe suflet, crește nă­dejdea în tine, cu fiecare cuvânt”, mărturisește Lucica, o enoriașă.

Citește integral pe site-ul revistei Formula AS.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…