Mărturii din culisele filmului dedicat Sfântului Nectarie. Cum au fost aleși actorii

A doua rundă de filmări la lungmetrajul Man of God („Omul lui Dumnezeu”), despre viața Sfântului Nectarie, se desfășoră în Grecia în prima parte a lunii. Yelena Popovic, producătoare, regizoare și scenaristă, le-a povestit jurnaliștilor greci cum a ales actorii.

Pe sfânt îl interpretează Aris Servetalis (Grecia), despre care Yelena Popovic spune că a fost cea mai bună alegere: „Când l-am văzut, regizorul din mine a simțit că are aura ideală. Acest rol are anumite cerințe, iar actorul care urma să îl joace pe Sfântul Nectarie trebuia să poată emoționa fără ca măcar să deschidă gura. Este exact ce face Aris”.

Aris Servetalis pe platoul de filmare. Foto credit: NDP

Faptul că făcuse alegerea corectă i-a fost confirmat când actorul grec i-a spus: „Mi-ar plăcea foarte mult [să interpretez rolul sfântului]. Dar ești sigură că voi putea?”

Regizoarea Yelena Popovic și actorul Aris Servetalis, care joacă rolul Sfântului Nectarie. Foto credit: © Marilena Anastasiadou

Un rol scurt, dar de impact, joacă în film și vedeta hollywoodiană Mickey Rourke. El îl va interpreta pe bărbatul paralizat vindecat de sfânt când acesta se afla pe patul de moarte, la Spitalul Areteion din Atena.

Yelena Popovic i-a oferit rolul, pentru că îl reținuse din prestația scurtă și puternică din filmul The Pledge („Legământul” – 2001), regizat de Sean Penn. „Când i-am dat scenariul agentului său, acesta m-a întrebat dacă nu cumva este un film de acțiune sau de groază”, povestește ea.

„Știam că sunt lucruri care îi atrag atenția, iar suferința și sfinții se numără printre acestea. În câteva zile mi-a răspuns că l-a impresionat povestea și că voia să joace rolul.”

În 2009, actorul american a mărturisit că îi este recunoscător lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-și depășească dependențele, care îl aduseseră în pragul sinuciderii.

Sfântul s-a mutat la Domnul de pe patul Spitalului Areteion din Atena (imagine de pe platoul de filmare). Foto credit: NDP

Din distribuție mai face parte și Alexander Petrov (Rusia), iar muzica este compusă de Zbigniew Preisner (Polonia), care a compus muzica pentru filmele regizorului Krzysztof Kieślowski.

Filmul va fi un omagiu adus moralității, smereniei și devotamentului la împlinirea a 100 de ani de la trecerea sfântului la Domnul. Yelena Popovic a vrut să scrie un scenariu despre „căutarea luminii”, care să-i inspire pe oameni să depășească greutățile vieții. Mesajul este: „Să ai credință, să fii bun și să ierți. Există bucurie în caruselul vieții și toți o putem găsi”.

Punctul de cotitură în nașterea proiectului a fost o carte despre viața sfântului, pe care Yelena Popovic a citit-o în 2012. „M-am născut în Serbia și sunt creștin ortodoxă, dar nu știam nimic despre religie. Când am ajuns în America am început să citesc și să aflu ce este creștinismul.”

Yelena Popovic a plecat în SUA la 16 ani și a trăit o lungă perioadă la Los Angeles. În timpul pregătirii filmului, viața ei s-a aranjat astfel încât a ajuns să locuiască în Belgradul natal. A călătorit de multe ori pe Insula Eghina pentru a merge la mănăstirea întemeiată de Sfântul Nectarie. „La fiecare vizită simt o bucurie imensă, pe care nu o pot explica”, a declarat ea.

Filmul este produs de Simeon Entertainment și View Master Films, în colaborare cu Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos și va fi distribuit în cinematografe de Feelgood Entertainment începând din 3 decembrie.

Foto credit: NDP (deschidere articol)


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente