Mărturii ale IPS Ioachim despre Părintele Petroniu Tănase: Am avut bucuria să fiu ultimul ierarh român care l-a văzut în viaţă

„Intrând în chilia Părintelui, unde s-a ostenit zeci de ani, ochii mei au desluşit silueta marelui avvă, care parcă mă aştepta, aşezat pe un scaun. Trupul era gârbovit de povara anilor. Toate dispoziţiunile naturale îi erau aproape atrofiate. Ucenicul care îi stătea în preajmă reuşea, mai mult prin semne, să-i spună că am sosit şi să mă privească”, scrie IPS Ioachim referitor la ultima întâlnire cu Părintele Petroniu Tănase.

Cu prilejul împlinirii a șapte ani de la mutarea la Domnul a Protos. Petroniu Tănase, IPS Ioachim care a fost în tinerețe unul dintre ucenicii marelui duhovnic, a publicat pe site-ul oficial al Eparhiei Romanului și Bacăului textul „Părintele Petroniu Tănase – un patriarh al Ortodoxiei mărturisitoare” .

IPS Ioachim l-a cunoscut pe Părintele Petroniu pe vremea când acesta se afla la Mănăstirea Sihăstria în perioada regimului comunist ateu. După plecarea părintelui în Sfântul Munte, Înaltpreasfinția Sa l-a reîntâlnit după aproximativ 40 ani, în 2009.

„Am avut bucuria duhovnicească să fiu ultimul ierarh român care l-a văzut în viaţă pe acest iscusit părinte athonit, dându-i dezlegare şi primind binecuvântare. Cele câteva zeci de minute petrecute din nou în preajma acestui avvă au avut pentru mine însemnătatea unor clipe rupte din veşnicie. Simţeam că Părintele nu mai aparţinea acestei lumi”, evocă IPS Ioachim.

Ierarhul subliniază cât de transfigurat era Protos. Petroniu Tănase după „33 ani de nevoință athonită”:

„Era liniştit, dar obosit, căci povara celor 97 de ani de asceză şi osteneală îi şubrezise trupul stricăcios, însă sufletul încărcat de virtuţi abia aştepta să iasă pentru a merge înaintea Celui pe care L-a dorit în toţi aceşti ani”.

„Un patriarh al Ortodoxiei mărturisitoare” îl numește pe Părintele Petroniu Tănase IPS Ioachim:

„A fost un călugăr desăvârşit, un calon-gheron, un bătrân frumos, o icoană smerită în care Dumnezeu a pictat frumuseţea prezenţei Sale. Nu numai prin vârsta, ci mai ales prin prezenţa sa lucrătoare în inima creştinismului răsăritean, el rămâne pentru noi un patriarh al Ortodoxiei mărturisitoare”.

Textul integral poate fi consultat aici.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente