Mărturie creștină la Roma: Creștini și păstori pentru Biserica de mâine

La începutul lunii februarie au avut loc la Roma lucrările celei de a XIII-a întâlniri internaționale ‘Creștini și păstori pentru Biserica de mâine’ organizată de Comunitatea SantâEgidio din Roma. Au participat ierarhi din Bisericile Romano și Greco Catolică, Ortodoxă, Luterană, Anglicană. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române au fost Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Părinte, Siluan Episcopul Ortodox Român al Italiei. În cele ce urmează vă prezentăm un articol semnat de Preasfințitul Părinte Visarion, intitulat: ” Mărturie creștină la Roma : Creștini și păstori pentru Biserica de mâine”, publicat în „Ziarul Lumina” din data de 23 februarie 2011:

În acest an, tema întâlnirii a fost ‘Profeția dragostei dar al lui Dumnezeu către lume’ și la ea au participat peste 100 de episcopi catolici – prieteni ai Comunității SantâEgidio din Europa, Asia, America și Africa. Au participat, de asemenea, ca invitați și episcopi ortodocși, luterani și anglicani.

Reprezentând Biserica Ortodoxă Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am participat alături de Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Biserica Ortodoxă din Albania a fost prezentă prin Înalt Preasfințitul Ioan Pelluci, Mitropolit de Korcea, și Patriarhia Alexandriei prin IPS Grigorios, Mitropolit de Camerun. Din partea Bisericii Greco-Catolice din România a fost prezent Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.

Lucrările au debutat miercuri, 2 februarie, în ziua praznicului Întâmpinării Domnului – sărbătoare comună Bisericilor Creștine – prin celebrarea unei Liturghii în rit catolic în Biserica ‘Sfânta Monica’ din apropierea Vaticanului, urmată de o procesiune a lumânărilor specifică acestei sărbători în tradiția apuseană.

După Liturghie, participanții au făcut o vizită-pelerinaj la mormântul papei Ioan Paul al II-lea din subsolul Bazilicii ‘Sf. Petru’ din Roma, unde s-a făcut o scurtă rugăciune.

Iubirea creștină într-o lume a fricii și a deznădejdii

În Sala de conferințe ‘Paul al VI-lea’ din Vatican a avut loc întâlnirea participanților cu Papa Benedict al XVI-lea în cadrul audienței generale și în cursul căreia Papa a salutat prezența episcopilor, subliniind totodată activitatea deosebită a comunității SantâEgidio în slujba oamenilor de pretutindeni.

După-amiază, în sala de întruniri a comunității a avut loc conferința cu tema ‘Profeția dragostei’ susținută de prof. Andrea Ricardi și în care a dezvoltat tema iubirii creștine într-o lume a fricii și a deznădejdii. Totodată, conferențiarul a creionat și un portret defunctului papă Ioan Paul al II-lea, caracterizat ca un om al curajului, al bucuriei, un om al dragostei și al comuniunii cu ceilalți, indiferent de religie sau stare socială. A fost rememorat spiritul de la Assisi când, în 1986, reprezentanți ai tuturor religiilor din lume s-au întâlnit și s-au rugat pentru pace.

Au urmat mai multe intervenții pe tema prezentată. Luând cuvântul din partea ortodoxă, am prezentat câteva crâmpeie din timpul vizitei din anul 1999 a papei Ioan Paul al II-lea la București, întâlnirile pe care le-a avut cu patriarhul Teoctist și cu membrii Sfântului Sinod, ca și felul în care a fost receptată această vizită în rândurile credincioșilor.

Acest dialog se cere continuat și amplificat în scopul de a oferi lumii secularizate o trainică mărturie creștină din partea Bisericilor noastre. Ziua s-a încheiat cu o rugăciune în Bazilica ‘Santa Maria’ din cartierul Trastevere al Romei.

Liturghie solemnă cu prilejul aniversării Comunității SantâEgidio

A doua zi a întrunirii a debutat cu o intervenție pe tema ‘Globalizarea între criza economică și solidaritate’, susținută de prof. Ettore Gotti Tedeschi, președintele Institutului pentru Opere Religioase (IOR) din cadrul Vaticanului. După-amiază, la Casa ‘San Bernardo’ din Roma a avut loc vizionarea unui film intitulat ‘Spiritul de la Assisi’, concentrat pe întâlnirile pentru pace ce au loc sub egida Comunității de 25 de ani consecutiv.

Seara, în Bazilica ‘Sf. Pavel’ – din afara zidurilor Romei – a avut loc o Liturghie solemnă cu prilejul aniversării Comunității SantâEgidio și care a fost prezidată de Eminența Sa Cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului pontifical pentru cultură, care a rostit și omilia. La slujbă au participat membri și simpatizanți ai Comunității, autorități de stat italiene, reprezentanți ai altor confesiuni creștine. Au fost de față ambasadorul României în Italia, precum și ambasadorul României la Vatican, dl. Bogdan Tătaru Cazaban.

Vineri, 4 februarie a.c., la orele dimineții, a avut loc intervenția prof. Riccardo di Segni, șef-rabinul Romei, cu tema ‘Dialogul între evrei și creștini’, urmată de discuții din partea auditorului. După-amiază, toți participanții pe grupe au vizitat diferite obiective ale Serviciului de asistență pentru săraci și persoane cu dizabilități, coordonate de Comunitatea SantâEgidio.

În ultima zi a întrunirii a avut loc intervenția prof. Mohammed Sammak, secretar general al Comitetului național de dialog islamo-creștin din Liban, care a prezentat tema ‘Creștinism și islam – o întâlnire posibilă’, urmată și ea de discuții.

Ultima intervenție a fost cea a episcopului Vincenzo Paglia, cu tema ‘Reflecții pe marginea exhortației apostolice postsinodale Verbum Domini’, urmată de discuții și completări, după care tot el a sintetizat concluziile întâlnirii.

Rolul Bisericilor în lumea de azi

Ca și concluzii, s-a reiterat faptul că lumea contemporană are nevoie de dragoste ca un dar al lui Dumnezeu pentru a birui frica și neîncrederea; subliniindu-se rolul major pe care-l au Bisericile în a insufla curaj credincioșilor pentru surmontarea greutăților inerente cotidiene, împărtășirea experienței pastoral-misionare a episcopilor din diferite regiuni ale lumii, unde creștinii sunt prigoniți și amenințați de fanatismul altor religii, ca și continuarea dialogului intercreștin și interreligios la nivel local și central pentru implementarea unui ecumenism practic benefic credincioșilor.

Cu prilejul întrunirii, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Italia, am săvârșit sâmbătă dimineața o Sfântă Liturghie în Biserica ‘Sf. Ap. Andrei’ din orașul Ladispoli – Italia, împreună cu pr. Lucian Bârzu, păstorul sufletesc al credincioșilor români din această localitate, bucurându-ne de întâlnirea cu frații români aflați departe de țara lor, dar la sânul cald al Bisericii străbune.

Pe parcursul celor patru zile de împreună-lucrare și împreună-comuniune spirituală, episcopii prezenți au avut posibilitatea de a se cunoaște mai bine și de a-și împărtăși întreolaltă din experiența lor pastorală pusă în slujba comunității pe care o păstoresc în numele lui Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente