În noaptea de vineri spre sâmbătă, pe la două dimineața, a început ploaia. A doua zi era sărbătoare mare: Înălțarea Sfintei Cruci. Părintele Protopop Ionuț Glăvan și-a dat seama că încep să crească apele și primul său gând a fost că sediul protoieriei de la Pechea, situat într-o zonă de risc din județul Galați, urma să fie inundat.
„Am plecat de la parohia mea din Slobozia Conachi spre Pechea”, povestește preotul în vârstă de 44 de ani pentru Basilica.ro. „Voiam să salvez aparatura și obiectele de colportaj.”
Filmul potopului
Dar la Pechea apa era atât de mare încât drumurile deveniseră impracticabile. Nu a putut ajunge la protoierie: „Am așteptat să trec până la cinci dimineața, dar nu am putut. Fiind lângă primar, auzeam că îl sunau deja oamenii și îi spuneau ce li se întâmplă. Am copii mici, i-am ridicat pe masă. Ce fac? întreba un localnic.”
„Până să ajungă bărcile, s-a încercat cu tractoare sau alte utilaje, dar era foarte greu de pătruns”, povestește Părintele Protoiereu Ionuț Glăvan. Văzând că nu poate trece, s-a dus să se odihnească puțin între orele 5 și 7 dimineața. „Sâmbătă dimineață, când am ieșit afară, era apa crescută foarte mult. Era inundată toată zona”, povestește el.
„Am făcut slujba Utreniei singur, fiindcă biserica era înconjurată de ape din toate părțile. Oamenii nu mai aveau cum ajunge la slujbă. Am scos Sfânta Cruce, m-am închinat și m-am rugat la Mântuitorul Hristos să mă întărească, să pot să plec către cei care au nevoie, care sunt apăsați de crucea grea a viiturilor, și să îi ajut.”
A reușit să treacă apa și să ajungă la sediul protoieriei, ca să ridice la etaj icoanele, aparatura și obiectele de colportaj. Sediul era deja inundat.
Apoi iar a început să crească apa. „M-a trecut cineva înapoi pe unde încă mai era acces la drum, cu o volă, o cupă de excavator”, povestește Părintele Ionuț Glăvan.
Sâmbătă noapte, apa a intrat din nou în casele oamenilor. Oricum nu se retrăsese de tot. „Au fost două zile de apă continuă în case, care a distrus tot”, spune preotul.
Cu viitura în casă
„Un tânăr din Slobozia Conachi care este coleg cu băiatul meu la liceu a sunat de vreo 20 de ori la 112 și a fost salvat când îi ajunsese apa până la gât în casă, unde era blocat. Și el este un băiat înalt. La ei a intrat apa aproape 2 metri în casă. Foarte greu a fost…”
Un preot din Costache Negri era sâmbătă acasă împreună cu familia. Apa a venit foarte repede și au fost nevoiți să se refugieze în pod. Toată noaptea au stat fără curent electric și, spre dimineață, fără baterie la telefonul mobil. S-au dat jos când apa a scăzut la 1 metru în casă și au simțit că începe să se retragă.
„În zona noastră, la Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, apa a stat două zile: întâi a crescut, s-a mai retras puțin, apoi a venit un nou val. Sunt pe râuri diferite. La Costache Negri n-a mai venit al doilea val. Pe când dincoace, în zona Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, apa a crescut, s-a retras foarte puțin, a revenit și a stat cam două zile în casele oamenilor”, explică părintele protoiereu.
Arhiepiscopia Dunării de Jos, pregătită pentru urgențe
„Noi, în eparhie, am mai trecut de două ori prin aceeași experiență a inundațiilor. Nu este o noutate pentru noi”, adaugă preotul.
„De aceea, în paralel cu autoritățile locale, având și experiență multă, în anii din urmă, avem și noi un comandament al Bisericii – unul duhovnicesc, dacă vreți să-i spunem așa. Iar Înaltpreasfințitul Părinte Casian întotdeauna este alături de credincioșii noștri și ne încurajează să fim și noi la fel.”
„Prima săptămână este cea mai grea, fiindcă te uiți în toate direcțiile și vezi curtea distrusă, casa distrusă, nici nu știi încotro să apuci. Și trebuie să începi cu casa, să ai unde dormi în primul rând, să poți să gătești”, explică Părintele Ionuț Glăvan.
Solidaritatea, pod de iubire între oameni
„Ne bucurăm că rudele celor afectați îi primesc în casele lor pe sinistrați și merg și îi ajută să-și curețe gospodăriile. Sunt și vecini care nu au fost afectați și fac mâncare pentru cei care au rămas fără nimic. E o formă de solidaritate și ne bucurăm văzând faptul că oamenii fac acest pod de iubire între ei.”
„Primim sprijin de la preoți și credincioși din întreaga țară și chiar din diaspora română”, mai spune protopopul de Covrului.
Marți au ajuns produse de curățenie trimise de o parohie românească din Milano, Italia, iar miercuri, protopopul și voluntarii au ajutat la descărcarea ajutoarelor trimise de Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman: roabe, mături, produse de curățenie, cizme de cauciuc.
Tot în cursul zilei de miercuri au ajuns la Pechea obiecte de necesitate în valoare de 30.000 de lei oferite de Episcopia Alexandriei şi Teleormanului.
„Am avut preoți care au venit cu copiii lor și cu credincioși din parohie și au scos nămolul din casele oamenilor. Oamenii mă sună și întreabă cu ce ne pot ajuta. Acesta este, cred, cel mai important lucru, fiindcă se face un pod și o legătură de iubire, de solidaritate față de cei care trec prin aceste încercări”, relatează preotul.
„Pentru cei afectați e un moment greu, când îi apasă crucea, dar pentru noi este o șansă să-i ajutăm să-și poarte crucea în aceste momente nu ușoare ale vieții lor. Așteptăm să se facă curat în locuințe și vom continua sprijinul: să le mai cumpărăm lucruri, să-i ajutăm.”
Cel mai important proiect eparhial pe termen scurt este să asigure haine și rechizite noi pentru toți copiii afectați de inundații, deoarece școlile din zonă se redeschid după ce cursurile au fost suspendate temporar.
Contribuţia cea mi importantă la această faptă bună provine din ajutorul de urgență aprobat sâmbătă de Părintele Patriarh Daniel.
„Dar poate cel mai important lucru este că suntem alături de ei în perioada aceasta”, spune Părintele Protopop Ionuț Glăvan.
Dumnezeu ne dă putere să mergem mai departe
„Ieri, o femeie plângea, fiindcă are una dintre cele mai afectate gospodării, peste care a venit apa de doi metri. Și încă mai plătește rate pentru reparațiile de după inundația din 2016. Dar astăzi m-am întâlnit cu ea și am văzut-o zâmbind, foarte bucuroasă că reușise să curețe o cameră cu un aparat cu presiune și peretele arăta ca nou”, relatează clericul.
„Mi-a cerut niște hăinuțe pentru soțul ei și i-am dat și o saltea, să stea soțul, și lenjerie și o pătură. M-am bucurat atât de mult că am văzut-o încrezătoare, cu speranță! Am văzut puțină lumină în privirea ei. I-am zis: Lasă, că Dumnezeu ne întărește să trecem iarăși. Am mai trecut de două ori împreună.”
„Am văzut că important este să fim sănătoși, apoi lucrurile materiale se fac. Întâlnirea cu ea astăzi a fost cea mai mare bucurie pentru mine, văzând-o că, iată, cu o zi înainte plângea și era deznădăjduită și azi în ochii ei era lumina speranței”, adaugă Părintele Ionuț Glăvan.
„Lecția e că oamenii au puterea să renască cu ajutorul lui Dumnezeu.”
Donează
Cont IBAN: RO33RNCB0141032864090007 (RON)
Cont IBAN: RO47RNCB0141032864090046 (EUR)
Titular: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Vezi și:
- Solidaritatea, mai puternică decât revărsarea de ape, e mâna întinsă de Hristos, spune IPS Casian
- IPS Casian a vizitat localitățile cele mai afectate de inundații și a prohodit două din victimele dezastrului
- Ministerul Sănătății recomandă fierberea apei potabile în zonele afectate de inundații
Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos