Martirii uitați ai României

Nu puțini sunt cei care afirmă că pământul românesc este un pământ sfânt pentru că nu puțini au fost cei care și-au vărsat sângele pentru apărarea credinței și a țării. Puțini sunt însă cei care știu că mulți dintre acești martiri au fost oameni ai legii care au murit din cauza regimului comunist. Florin Șinca, comisar-șef de Poliție, a înțeles că e de datoria noastră, a celor de azi, să nu uităm trecutul. A ales să prezinte viața polițiștilor care și-au dat viața, pentru că nimeni n-a scris despre ei. Astfel a luat naștere cartea „Martirii Poliției Române. Distrugerea poliției sub regimul comunist„.

Volumul a fost lansat astăzi la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne. În deschidere a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru martirii polițiști. Tot astăzi a fost lansat și filmul cu același nume, după scenariul lui Florin Șinca și în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu. Documentarul prezintă viața polițiștilor care au murit, au fost deportați, care au fost urmăriți toată viața, pentru „vina” de a fi apărat țara, creștinismul, Poliția, în perioada 1944-1964.

„Este vorba de ofițeri și agenți de poliție creștini. Acesta este lucrul care m-a impresionat cel mai mult, faptul că ei au mărturisit credința, au ținut icoane, au cerut să aibă simple cruci de lemn în celulă. Evident li s-a refuzat, au fost prigoniți, au fost uciși, au fost urmăriți de un regim potrivnic creștinismului. Asta m-a impresionat și cred eu că am reușit să introduc în paginile acestor cărți”, a declarat pentru TRINITAS TV Florin Șinca, comisar șef de poliție.

La eveniment au luat parte oficialități ale Statului, ale Poliției Române, academicieni, oameni de cultură și știință, artiști, preoți, precum și urmași ai martirilor. Patriarhia Română a fost reprezentată de Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Sunt aici și ca invitat al dl. comisar șef Florin Șinca, dar și ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru a transmite din partea Preafericirii Sale un cuvânt de felicitare Poliției Române pentru aniversarea din ziua praznicului Bunei Vestiri – Ziua Poliției Române, dar și pentru a transmite un cuvânt de felicitare, de recunoștință și de încurajare domnului comisar șef care nu este doar un istoric al poliției român – dl academician Dan Berindei, Vicepreședintele Academiei Române a subliniat preocupările istoriografice ale domnului Comisar șef – iar mie îmi revine plăcerea să amintesc că domnia sa este în aceeași măsură îndrăgostit de Biserica neamului său cum este îndrăgostit de instituția pe care o slujește, Poliția Română”, a mărturisit PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

„Totul se bazează pe cercetare, pe documente, pe arhive, pe realitate și suntem puși în fața dramei care s-a petrecut în acest domeniu, în general puțin cunoscut în ascunzișurile sale. Este o carte extrem de interesantă și ar fi bine să o citească cât de multă lume și mai ales cât mai mulți tineri”, a spus Acad. Dan Berindei.

„În ultimele două decenii și jumătate au fost publicate numeroase volume referitoare la victimele comunismului, dar este pentru prima oară când ceea ce autorul însuși numea patimile și răstignirea Poliției Române devine obiectul unei cercetări asidue și avizate concretizate în paginile lucrării de față” a precizat principele Ștefan Dimitrie Sturdza.

Evenimentul de este prilejuit de Ziua Poliției Române, sărbătorită în fiecare an de Buna Vestire.

Comentarii Facebook


Știri recente