Marșuri pentru viață în aproximativ 40 de orașe din țară

În aproape 40 de orașe din întreaga țară au fost organizate, în zilele de 22 și 23 martie, marșuri pentru viață, informează Ziarul Lumina. Tema promovată în acest an a fost „Adopția, o alegere nobilă”. În București, numeroși părinți, însoțiți de către copii, preoți, oameni de cultură și foarte mulți tineri au participat sâmbătă la această acțiune de conștientizare și responsabilizare a societății față de darul vieții primit de la Dumnezeu.

Îmbrăcați în tricouri, inscripționate cu mesajul „Adopția, o alegere nobilă”, purtând fie baloane, de asemenea inscripționate, fie pancarte, cu mesaje pro-viață, familie, adopție, decență și tradiție, precum „Avortul nu te face neînsărcinată, avortul te face mama unui copil mort” sau „Viața începe de la concepție”, participanții au plecat din Parcul Unirii, din centrul Capitalei, în marș spre Parcul Tineretului. „”Adopția, o alegere nobilă” este mesajul nostru, al tinerei generații către români, ca ei să conștientizeze problema și birocrația adopției, având în vedere că în România sunt aproximativ 400.000 de persoane abandonate și sunt și foarte multe cupluri care nu pot avea copii. De aceea, acțiunea noastră este și un mesaj către ei ca să se gândească la adopție, pentru că aceasta este un lucru frumos, nobil, ce trebuie făcut într-o societate care se gândește la un viitor mai bun”, a precizat Alexandru Voropanov, student în anul IV la UMF „Carol Davila” din București și membru al Asociației „Studenți pentru viață” (fundația care a organizat această ediție a Marșului pentru viață în Capitală).

Pe parcursul traseului, trecătorii simpli de pe bulevardele Capitalei au fost uimiți de inițiativa semenilor lor, iar o parte dintre ei s-a alăturat participanților. „Este foarte important să fim uniți în acest demers și sperăm să se întâmple ceva”, ne-a spus o participantă, Laura Mircea. De asemenea, au mai subliniat și alți participanți, inițiativa Asociației „Studenți pentru viață” aduce în atenția opiniei publice aspecte importante ale vieții noastre, precum dreptul la viață și adopția, ca soluție împotriva avortului. „Modul tacit în care se degradează demnitatea umană – vezi experimentele pe embrioni ca și cum ar fi o materie care nu contează, deși ei sunt o viață – transformă societatea noastră într-una de tip orwellian, într-o societate în care viața umană nu va mai conta sau într-una în care vor exista instituții ce vor decide cine să trăiască și cine nu, iar viața umană nu va mai fi sacră și inviolabilă. De aceea, încercăm să atragem atenția că trebuie făcut ceva și în socialul românesc”, a explicat Gabriela Alexandru.

„An de an, cu prilejul sfintei sărbători a Bunei Vestiri, ne aducem aminte de toți copiii care sunt darul lui Dumnezeu; din păcate, mulți dintre ei nici nu mai apucă să se nască. De aceea, sprijinim această acțiune de sensibilizare a mămicilor și a viitoarelor mămici ca să-i lase să se nască și să vadă lumina soarelui. Promovăm adopția, nu ca să ne manifestăm împotriva avortului, ci să ne manifestăm pentru viață și să dăm prin adopție o șansă copiilor nedoriți de părinții lor să intre în alte familii și să crească acolo spre slava lui Dumnezeu”, a mărturisit părintele Victor Mihăilă, slujitor la Paraclisul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

„Avem nevoie de o cultură a adopției”

Marșul pentru viață a fost susținut și de către Patriarhia Română, întrucât este o chemare la apărarea familiei creștine tradiționale și a darului vieții umane în poporul român aflat azi într-un declin demografic îngrijorător, iar avortul a devenit o plagă pentru societatea românească.

În societatea românească, adopția se luptă nu numai cu legislația, care te face pur si simplu să renunți la orice demers, cât și cu mentalitatea. „Nu avem o mentalitate care să încurajeze adopția și de aici apar alte situații. Copiii adoptați nu sunt înțeleși în mediul lor sau la școală de către colegi. Părinții, dacă adoptă un copil și au probleme cu el, ceilalți îi privesc ciudat și îi spun: „Ai adoptat un copil, de ce te mai plângi?”. Avem nevoie de o cultură a adopției și sper că acest marș, la care au fost foarte mulți oameni receptivi și implicați, să reprezinte un început. Acest eveniment face parte din „Săptămâna pentru viață”, care se desfășoară până miercuri, 26 martie, iar prin toate activitățile pro-viață, precum întâlniri, concursuri, mese rotunde, conferințe, proiecții de filme, dezbateri, ne propunem abordarea temei adopției din mai multe perspective, precum sociologică, psihologică și teologică, pentru a sublinia perspectivele și punctele de vedere diferite ale oamenilor din domenii variate asupra adopției”, a explicat Alexandra Nadane, președintele Asociației „Studenți pentru viață”.

Bucureștenii sunt din nou invitați la o acțiune a Asociației „Studenți pentru viață”, astăzi, 24 martie, de la ora 18:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Marina” din București, unde are loc conferința „Biologie și persoană în perspectivă teologică asupra adopției”, invitați fiind pr. lect. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie din București, și pr. părintele Nicolae Tănase, de la Valea Plopului.

Marșul pentru viață la Târgoviște și Buzău

La Târgoviște, Marșul pentru viață s-a desfășurat sâmbătă, 22 martie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, fiind organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Universitatea Valahia, împreună cu Asociația Pro Vita Târgoviște. Au participat studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște, dar și de la alte facultăți, elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, medici, asistenți, asistenți sociali și credincioși. Itinerarul a cuprins centrul municipiului Târgoviște și s-a finalizat în fața Catedralei arhiepiscopale din Târgoviște, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

La Buzău, Marșul pentru viață a reunit sâmbătă, 22 martie, sute de oameni, în frunte cu preoții de la parohiile buzoiene, care au militat pentru apărarea vieții și luarea în considerare a adopției, cea mai nobilă soluție pentru copiii fără părinți. Manifestarea a început în Parcul Crâng, la Bisericuța „Sfânta Muceniță Filofteia”. De aici, toți participanții au străbătut zona centrală a orașului, pe b-dul Nicolae Bălcescu, oprindu-se, pentru un moment de rugăciune, la Biserica „Sfântul Spiridon”, precum și la Catedrala „Sfântul Sava”. În continuare, s-a făcut un popas la Maternitatea Buzău, apoi la Biserica „Buna Vestire” – Banu. Marșul s-a încheiat la Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi”, unde cei prezenți au participat la slujba Vecerniei, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, împreună cu Fundația pentru copii „Sfântul Sava”, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău și cu sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău, după cum ne-a precizat Dragoș Olteanu, consilier media.

Comentarii Facebook


Știri recente