Marșul pentru viață în Eparhia Oradiei

Marșul pentru viață, organizat la nivel național de către Asociația Studenți pentru viață, alături de alte asociații și organizații nonguvernamentale din România, se desfășoară în anul 2016 cu binecuvântarea și susținerea Patriarhiei Române, în aproape 130 de localități din România și Republica Moldova, sub genericul Pentru viață, pentru femeie, pentru familie, după cum ne-a precizat Pr. Călin Popa.

La Oradea evenimentul s-a desfășurat, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sâmbătă, 26 martie 2016 și a debutat în jurul orei 11:00 prin întâlnirea participanților în Piața Unirii din centrul municipiului. După ce s-a închinat în Catedrala Adormirea Maicii Domnului, biserica cu lună, Preasfințitul Părinte Sofronie s-a întâlnit, în fața sfântului lăcaș, cu profesori și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, în frunte cu decanul facultății, Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, cu profesori și elevi ai Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, sub coordonarea Părintelui Prof. Radu Rus, directorul școlii, cu profesori de Religie conduși de Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie, cu membrii comitetului de conducere și alți membri ai Asociației Părinți Pentru Ora de Religie, filiala Bihor, în frunte cu domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, președintele asociației, cu doamne din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei, în frunte cu doamna președinte Viorica Cherteș, dar și cu numeroși preoți și credincioși din cele patru protopopiate din cuprinsul Eparhiei Oradiei, care au venit împreună cu familiile lor.

Chiriarhul Oradiei și toți cei prezenți au pornit spre Parcul 1 Decembrie, unde, în fața statuii Ostașului Român, au fost rostite mai multe discursuri din partea reprezentanților confesiunilor creștine din județul Bihor, dar și din partea reprezentanților instituțiilor publice locale.

După cuvântul de deschidere al marșului, a fost invitat să vorbească Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care, în cuvântul său, a subliniat următoarele:

„Îmi revine misiunea grea și tristă acum, în contextul ultimelor atentate teroriste din capitala Uniunii Europene, în memoria victimelor nevinovate din atentatele de la Bruxelles, de asemenea în memoria victimelor atentatelor teroriste și lașe de la Paris, din Istanbul și Ankara, din Liban, în memoria victimelor inocente ale cruzimii și barbariei Daesh, de zi cu zi, din Siria și Irak, dar și din Egipt și Libia, în memoria victimelor extremiștilor jihadiști din Asia Centrală și Africa, în memoria victimelor fundamentalismului islamic de la Londra și Madrid, Beslan, din Cecenia, de la New York și Washington, Districtul Columbiei, din Pennsylvania și din Israel, din timpul Olimpiadei din 1972 de la München, în memoria victimelor Holocaustului și pogromurilor, în memoria victimelor genocidului împotriva armenilor și a altor creștini din Imperiul Otoman muribund, dar și în memoria victimelor inocente ale barbariei subtile, perverse și tot atât de vinovate a lumii așa-zis civilizate, și mă refer la copiii nenăscuți, în memoria celor peste douăzeci și două de milioane de copii avortați în România între 1958 și 2008, dar și înainte de 1958 și după 2008, cărora li s-a luat dreptul de a se naște și li s-a interzis posibilitatea de a se naște din nou, din apă și din Duh, prin Taina Sfântului Botez, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh și intrarea în Împărăția Cerurilor, în numele tuturor victimelor inocente, jertfite de barbariile de orice fel, cu umilință, în duh profund de rugăciune, smerit vă adresez rugămintea să păstrăm un adânc moment de reculegere.”

La încheierea discursurilor, mulțimea de oameni, purtând pancarte și baloane, au pornit pe traseul prestabilit, spre Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, pe treptele căreia Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit Rugăciunea Domnească, Tatăl nostru. De la noua catedrală ortodoxă s-a plecat spre Maternitatea din Oradea, unde participanții au fost primiți în incinta instituției medicale de către reprezentanți din conducerea spitalului, iar marșul s-a încheiat prin lansarea de baloane în văzduh.

Comentarii Facebook


Știri recente