Marșul pentru viață de la Timișoara s-a desfășurat sâmbătă pe traseul Catedrala Mitropolitană – Primărie – Consiliul Județean și a reunit credincioși, tineri și reprezentanți ai mai multor culte religioase din orașul care în acest an este Capitala Europeană a Culturii.
În organizare au fost implicate numeroase asociații civice, printre care Darul Vieții și Pro Vita. Discursurile au avut loc pe treptele Catedralei Mitropolitane.
„Ne dorim ca acest oraș să fie nu numai o Capitală a Culturii Europene, ci și o Capitală a Vieții, o Capitală a speranței, o Capitală a rugăciunii”, a spus la eveniment Părintele Marius Ioana, Parohul Bisericii Studenților din Timișoara.
„Noi vorbim despre dreptul la viață al celor nenăscuți, despre stoparea fenomenului avorturilor, care este de fapt rana sângerândă a nației românești”, a subliniat Părintele Nichifor Tănase, Consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Timișoarei.
Părintele consilier a precizat că Marșul pentru viață „este o manifestare a unor valori creștine autentice care țin de etică, de moralitate, de bioetică”.
Chiar dacă „sunt principii teologice, dar și principii de societate laică arhicunoscute”, „este nevoie să fie accentuate prin diverse manifestări”, a explicat Părintele Nichifor Tănase.
„Vă invit să priviți în dreapta mea, în stânga dumneavoastră, spre bustul lui Mihai Eminescu. Vă amintesc că acesta avea 10 frați”, a spus Diac. Cătălin Moisescu, profesor la Liceul „Carmen Sylva” din Timișoara.
„Consider că nu este întâmplător, de asemenea, că mâine (duminică, 26 martie – n.ed.) sărbătorim o pereche de sfinți, o familie de sfinți străromâni: sfinții Montanus și soția lui, Maxima. Cerem mijlocirea acestora pentru întărirea familiilor creștine”, a adăugat părintele diacon.
Marșuri pentru viață au avut loc, ca în fiecare an, în numeroase localități din România și Republica Moldova. În 1100 de localități de pe cele două maluri ale Prutului a avut loc cel puțin o activitate în cadrul Lunii pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”.
Marșul pentru viață este punctul culminant al Lunii pentru viață și se organizează de Buna Vestire sau în cea mai apropiată sâmbătă, pentru a sublinia valoarea inestimabilă a oricărui copil, începând din momentul concepției.
Evenimentul celebrează viața copiilor născuți și nenăscuți și propune măsuri de sprijin pentru femei însărcinate, mame și familii.
Mișcarea nu se concentrează pe interdicții, ci promovează schimbări legislative afirmative, care să creeze mediul propice pentru creșterea copiilor și sprijinirea femeilor.
Foto credit: Mitropolia Banatului
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews