Marșul pentru Viață 2025 de la Suceava semnalează nevoia de șanse egale pentru femeile însărcinate și copiii nenăscuți

Marșul pentru Viață 2025 la Suceava s-a desfășurat marți, de sărbătoarea Bunei Vestiri, pe un traseu care a început la Biserica „Sf. Dumitru” și a avut ca punct final Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, unde preoții din oraș s-au rugat pentru mame și pentru copii, inclusiv pentru copiii care nu au apucat să se nască.

„Marșul pentru Viață semnalează o problemă majoră din societatea actuală, aceea a egalității de șanse a femeilor însărcinate, aflate în diferite situații dificile, dar și aceea a egalității de șanse a copiilor nenăscuți”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în anunțul despre organizarea evenimentului.

Rugăciunea pentru mame și copii a fost urmată de un moment artistic moderat de Bianca-Gabriela Roman și Gabriel Ilișoi, referenți la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, organizatorul marșului.

Momente artistice și mărturii

După cuvântul de bun venit rostit de prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial, copii și tineri au interpretat cântece și poezii închinate Maicii Domnului și tuturor mamelor.

Au cântat elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, Grupul vocal „Ulciorașul Bucovinei”, coordonat de prof. Mariana Donisan, Grupul tradițional „Veșnicia s-a născut la sat”, coordonat de prof. Maria Tanasă, și tinerii din Oastea Domnului din județul Suceava.

Inițiatorii evenimentului și unii participanți au împărtășit din experiențele personale și au tras un semnal de alarmă privind problematica, la nivel național, a crizei de sarcină și a modului în care ea poate fi depășită.

Cinci Marșuri pentru Viață în eparhie

Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a organizat Marșul pentru Viață 2025 și în alte localități din eparhie: la Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.

Parteneri au fost Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Fundația Dosoftei Mitropolitul, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Suceava, Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni, Asociația Bucovina Profundă, Asociația ProVita – filiala Suceava, Centrele de Tineret Ecclesia, Asociația Anastasie Crimca, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – filiala Suceava, mai multe parohii și alte instituții publice și private.

Ce este Marșul pentru Viață

Marșul pentru Viață este o mișcare cu o vechime de peste cinci decenii, care se desfășoară la nivel global, din SUA până în Japonia. Mișcarea își promovează dreptul la viață începând de la concepție și nevoia de solidaritate cu femeile însărcinate.

În România și Republica Moldova, evenimentul încununează o serie de manifestări organizate pe tot parcursul lunii martie, desemnată Luna pentru Viață, și are loc în preajma sărbătorii Bunei Vestiri, care celebrează Zămislirea Pruncului Sfânt Iisus Hristos în pântecele Fecioarei Maria.

Majoritatea marșurilor din România sunt programate pentru 29 martie, dar unele – cum ar fi cele din eparhiile Maramureșului și Sătmarului, respectiv Sucevei și Rădăuților – s-au desfășurat deja.

În Arhiepiscopia Alba Iuliei au început marșurile locale, urmând ca cel din orașul Marii Uniri să se desfășoare duminică, 30 martie, ora 14:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Știri recente