Marșul pentru viață în eparhia Alba Iuliei: Mesajul Arhiepiscopului Irineu

Aproximativ 700 de persoane, majoritatea tineri, au participat duminică la Marșul pentru viață 2022 din Cetatea Marii Uniri. Vineri, un marș pentru viață a avut loc și la Zlatna. Arhiepiscopul Irineu le-a transmis participanților un mesaj despre mamă ca întruchipare a dragostei dumnezeiești și despre maternitate ca împlinire spirituală și comunitară a femeii.

„Acceptul smerit al Maicii Domnului de a-L primi în pântece pe Mântuitorul Hristos reprezintă pentru noi exemplul de netăgăduit prin care trebuie să primim cu bucurie și cu iubire  viața ca un dar divin, oferit făpturilor Sale”, a mai transmis ierarhul.

„Nu de multă vreme, o tânără mamă ce născuse de curând al treilea copil a fost întrebată: «Nu  crezi că  îți va fi prea greu? Cu ce îi vei hrăni și îmbrăca bine? Cum îi vei educa?» Această tânără a răspuns: «În marea iubire pe care i-o port fiecăruia dintre ei, privesc cu nădejde și  credință  spre Dumnezeu. Și atunci nu mai este deloc nevoie să îi număr, ci doar, pur și simplu, să îi iubesc»”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

Marșul de la Alba Iulia s-a desfășurat pe următorul traseu: Casa de Cultură a Sindicatelor – Strada Vasile Goldiș – Bulevardul Revoluției – Hotel Cetate – Parcul Tricolorului – Esplanada dintre cele două catedrale din Cetatea Alba Carolina.

La punctul de sosire a avut loc un moment vocal-artistic susținut de Corul de copii „Theotokos”, după care Protopopul de Alba Iulia, Părintele Teofil Slevaș, a citit mesajul Părintelui Arhiepiscop Irineu.

Au mai vorbit Pastorul Ioan Dura, reprezentantul Bisericii „Flacăra Închinării” Alba Iulia, primarul Gabriel Codru Pleșa și Tabita Botoi, reprezentanta Biroului pentru Viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

Tabita Botoi, reprezentanta Biroului pentru Viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, a vorbit duminică, 27 martie 2022, despre criza de sarcină la Marșul pentru viață de la Alba Iulia. Foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Tabita Botoi a afirmat că este important să-i oferim iubire femeii în criză de sarcină. Este de condamnat păcatul avortului, dar nu și femeia care, aflându-se într-o situație de vulnerabilitate, crede că acesta reprezintă unica ei soluție, a mai spus reprezentanta biroului pro-viață al eparhiei.

„În lipsa sprijinului venit din partea familiei și al partenerului de viață, femeia aflată în criză de sarcină trebuie să își găsească sprijinul și ocrotirea în noi, în societate”, a declarat Tabita Botoi.

Evenimentul s-a încheiat cu momente artistice oferite de eleve ale Centrului de Cultură „Augustin Bena”, de Andrei Șerban, adolescentul ajuns celebru prin participarea la concursul SuperStar România de la Pro TV, și de Corul de copii al Parohiei „Platoul Romanilor” din Alba Iulia, coordonat de prof. Sorina Matei. Îmbrăcați în straie naționale, copiii au intonat un cântec dedicat mamei.

Marșul pentru viață de la Alba Iulia. Foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Marșul pentru viață de la Alba Iulia a fost organizat de Protopopiatul de Alba Iulia și Biroul pentru Viață al Arhiepiscopiei de Alba Iulia în colaborare cu ASCOR Alba Iulia, Asociația Emanoil și cultele neoprotestante din localitate. 35 de voluntari au fost implicați.

În anul 2019, când a fost ultima dată organizat în format fizic, înainte de pandemia cauzată de COVID-19, pe străzile din Alba Iulia au fost prezente peste 1200 de persoane, informează Alba24.ro.

Marșul pentru viață 2022 de la Zlatna a debutat în fața liceului „Corneliu Medrea” din oraș, de unde s-a pornit spre stadionul din localitate, intonându-se imnuri creștine dedicate Maicii Vieții, Născătoarei de Dumnezeu. La locul stadion au fost oferite mărturii, au fost promovate centrele de sprijin în criza de sarcină si s-a subliniat dreptul suprem la viață al fiecărei persoane.

După ce s-a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, au avut loc discuții libere și activități de animație coordonate de voluntarii echipei Pentru Viață Alba Iulia.

Organizatorii evenimentului de la Zlatna au fost Protopopiatul de Alba Iulia și ProVita Alba, în colaborare cu Asociația Emanoil, ASCOR Alba, Centrul Catehetic „Sf. Ecaterina”, Biserica „Flacăra Închinării” și Biserica Baptistă „Sf. Treime”.


Marșul pentru viață România și Republica Moldova s-a desfășurat anul acesta în peste 150 de localități de pe ambele maluri ale Prutului. Anul acesta s-a observat o înmulțire și diversificare a activităților pro-viață organizate local – și cu participare fizică, dar și online.

Evenimentul este apolitic și non-confesional, dar deschis participării tuturor denominațiilor și religiilor și tuturor orientărilor politice.

Foto credit: Ionuț Vaidean (deschidere)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente