Marșul pentru viață 2022 în eparhia Iașilor: Hristos ia firea omenească începând de la zămislirea Sa

Cinci localități din eparhia Iașilor au organizat sâmbătă Marșul pentru viață 2022. Delegatul Părintelui Mitropolit Teofan la evenimentul din Capitala Moldovei, organizat de Pro Vita Iași, a fost Părintele Vicar administrativ Marian Timofte. El a amintit că Mântuitorul a luat firea omenească la zămislirea Sa, nu la Naștere: aceasta este esența sărbătorii Bunei Vestiri și totodată mesajul marșului.

„Vorbind de normalitate, putem vorbi de familie. Știm că această manifestare se desfășoară în preajma sărbătorii Bunei Vestiri, iar sărbătoarea Bunei Vestiri înseamnă, de fapt, sărbătoarea Întrupării Domnului”, a spus delegatul Mitropoliei.

„Momentul zămislirii Domnului este considerat momentul Întrupării – nu cel al Nașterii Domnului, ci cel al zămislirii – la fel cum noi ar trebui să adăugăm, în ziua când ne serbăm împlinirea anilor, încă nouă luni. În fapt, noi existăm cu nouă luni înainte de a ne fi născut”, a explicat Părintele Marian Timofte.

Părintele Vicar administrativ Marian Timofte a fost reprezentantul Mitropolitului Teofan la Marșul pentru viață 2022 de la Iași, organizat în 26 martie. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

„Fie ca normalitatea care se exprimă prin viața de familie – părinții cu copiii cu care Dumnezeu le-a binecuvântat viața – să fie o icoană pe care să o avem mereu în inimă, ca la rândul nostru să putem inspira pe cei din jur”, a mai spus vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Aproximativ 1.000 de persoane au participat la Iași. În debut, membrii Asociației „Studenți pentru Viață Iași” au interpretat imnul „Marșului pentru viață”, după care au urmat momente artistice susținute de Corul „Junior” al Operei, condus de Raluca Zaharia, Corul „Marii Uniri” al Ateneului și interpreta Laura Dinu, tânăra soră de mănăstire devenită celebră prin participarea la concursul televizat „Românii au talent”.

Invitații Marșului pentru viață de la Iași au fost primarul Mihai Chirica, preoteasa Iulia Fotea, dr. Gabriel Martinescu, managerul Maternității „Elena Doamna” din Iași, și mame care au ales viața pentru copiii lor.

Marșul pentru viață de la Iași evenimentul a subliniat cât de puternică este solidaritatea când este vorba de susținerea vieții, a mamelor și copiilor refugiați. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

De asemenea, având în vedere contextul actual, evenimentul a subliniat cât de puternică este solidaritatea când este vorba de susținerea vieții, a mamelor și copiilor refugiați. La eveniment a luat cuvântul și Ludmila Saraciuc, o mamă cu șase copii refugiată din Ucraina.

„Am dori să mulțumim Bunului Dumnezeu și Maicii Domnului că ne-au avut în pază și că am putut ajunge în țara dumneavoastră. Am fost primiți de oameni cu inimă mare. Mulțumiri speciale îi aducem Mitropolitului Teofan și obștii Mănăstirii Hlincea, prietenilor și vecinilor, precum și familiei care ne-a cazat – sunt frații și surorile noastre – pentru faptul că ne-au susținut, ne-au cazat și (ne-au oferit) mult sprijin. Vă mulțumim din suflet și fie ca Bunul Dumnezeu să vă aibă în pază pe toată lumea. Am fost primiți de oameni cu suflete bune!”, a spus Ludmila Saraciuc.

Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Marșul de la Iași s-a desfășurat pe traseul Piața Unirii – Colegiul Național – Bd. Independenței – Str. I. C. Brătianu – Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Unirii.

Celelalte localități din eparhie în care a fost organizat Marșul pentru viață au fost Botoșani, Darabani, Dorohoi, Piatra Neamț.

Tema comună a marșurilor din întreaga Românie și Republica Moldova a fost „Egalitate, echitate și sprijin din prima secundă și-n întreaga viață” și a fost inspirată din tema Marșului pentru viață de la Washington, DC: „Equality begins in the Womb” („Egalitatea începe din pântecele mamei”).

Marșul pentru viață din România a ajuns anul acesta la a 12-a ediție națională. În Republica Moldova, prima ediție a avut loc în 2015.

Foto credit: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Comentarii Facebook


Știri recente