Centenarul Patriarhiei Române și aniversarea a 140 de ani de autocefalie reprezintă un „moment de mare și strălucită semnificație pentru întreaga noastră Biserică și națiunea română, care și-au împletit și împlinit destinul cu valorile nestrămutate ale românismului”, a transmis Marian Enache, Președintele Curții Constituționale a României.
Într-un mesaj transmis Părintelui Patriarh Daniel marți, când s-au împlinit 100 de ani de la înălțarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, Președintele CCR mai afirmă că recunoașterea oficială din 1885 a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române nu a făcut decât să consolideze autonomia de care Biserica Ortodoxă din ținuturile românești se bucura deja, informează Agerpres.
Autocefalie de facto cu mult înainte de 1885
„Prin Tomosul trimis de către Patriarhia Ecumenică, dar și prin enciclicele care au ajuns la celelalte Patriarhii și Biserici autocefale, a fost vestită oficial autonomia Bisericii României. Totuși, deși acest moment de mare importanță istorică a avut loc în 1885, Biserica Ortodoxă Română s-a bucurat în fapt de o autonomie asemănătoare autocefaliei încă din primele momente ale organizării politice a Țării Românești și Moldovei”, a mai transmis Marian Enache.
„Întru confirmarea acestei autonomii de facto, regăsim în însăși Constituția din 1866 precizarea clară că Biserica Ortodoxă Română este și rămâne neatârnată de orice chiriarhie străină, păstrându-și însă unitatea cu Biserica Ecumenică a Răsăritului în privința dogmelor.”
„Această afirmație din legea fundamentală a țării, dar și dispozițiile din Legea organică din 1872 reflectau, deja, din punct de vedere juridic, caracterul autocefal al Bisericii noastre, chiar dacă această recunoaștere nu era încă oficializată in terminis de Patriarhia Ecumenică”, mai afirmă Președintele Curții Constituționale a României.
Biruința răului prin mijlocirea harului
Marian Enache amintește și despre „deceniile de încercări, începând din perioada regimului comunist, când Biserica a fost supusă unei prigoniri nemiloase. Ierarhi și preoți au fost persecutați, chinuiți, iar mulți dintre călugării și mirenii ortodocși au fost închiși sau chiar uciși din cauza credinței lor neclintite”.
„În acele vremuri de cumpănă, Biserica Ortodoxă Română a generat martirajul nobil al credinței, prin oameni care au păstrat cu prețul vieții mărturia dreptei credințe și a iubirii față de Hristos și de Biserică.”
„Anul Comemorativ al Duhovnicilor și Mărturisitorilor Ortodocși Români din Secolul XX reprezintă un pios omagiu adus acelor martiri, care, cu sacrificiul neprecupețit al vieților lor, ne-au lăsat o moștenire neprețuită: temelia spirituală a credinței, curajul mărturisirii adevărului și jertfa vieții pentru Hristos”, adaugă Marian Enache.
„Aș dori să subliniez, cu această ocazie, că memoria nu este doar una a Durerii noastre naționale, ci și a biruinței asupra răului prin mijlocirea harului divin.”
Stâlp de lumină pentru români și întreaga Ortodoxie
Această perioadă de comemorare și omagiu nu este doar o oportunitate de a cinsti memoria celor care au suferit, arată Marian Enache, ci și o necesitate de a revigora legătura noastră cu tradiția și învățătura Bisericii Ortodoxe, având în vedere angajamentele pe care le avem față de viitorul valorii spirituale a națiunii noastre.
„Biserica Ortodoxă Română, în pofida tuturor tribulațiilor prin care a trecut, a reușit să se păstreze drept mărturisitoare a credinței strămoșești, iar astăzi, la 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie, continuă să fie un stâlp de lumină pentru ethosul poporului român și pentru întreaga Ortodoxie”, încheie Președintele Curții Constituționale.
Marți, 4 februarie 2025, s-au împlinit 100 de ani de la aprobarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a actului de înființare al Patriarhiei Române.
Cu acest prilej, Centenarul Patriarhiei Române a fost marcat la Catedrala Patriarhală printr-o liturghie solemnă și un Te Deum la care au participat toți ierarhii Sfântului Sinod. La finalul liturghiei, a avut loc proclamarea generală a canonizării noilor sfinți români mărturisitori din secolul 20.
Vezi și:
- Cuvântul Patriarhului Daniel la Centenarul Patriarhiei Române (text integral)
- Factbox: Patriarhia Română
- Patriarhia Română împlinește un secol de la înființare
- Mesaje de felicitare primite de Patriarhul Daniel, la Centenarul Patriarhiei Române
Foto credit: Agerpres Foto / Radu Tuta