Sfânta Maria Magdalena cinstită la Mănăstirea de la Oarţa de Sus

Sute de credincioși au participat vineri, 22 iulie 2016, la hramul Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” de la Oarța de Sus, informează Radio Renaşterea. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul său, Mitropolitul Clujului a vorbit despre viața Sfintei Maria Magdalena, cea numită întocmai cu Apostolii:

Încă o dată Dumnezeu ne-a îngăduit bucuria aceasta ca împreună să sărbătorim hramul mănăstirii de la Oarța. Această mănăstire este ocrotită cu rugăciunile Sfintei Maria Magdalena pe care biserica noastră o numește întocmai cu Apostolii. A fost primul om cu care Domnul Iisus Hristos a vorbit după Înviere. Râvna mare a ei și a celorlalte femei mironosițe este subliniată în mai multe locuri din Sfânta Scriptură dar în mod special în duminica Învierii este scos în evidență rolul pe care Maria Magdalena și celelalte femei mironosițe îl au în viața noastră duhovnicească.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul  le-a mulțumit credincioșilor veniți la hramul așezământului monahal și a felicitat obștea mănăstirii pentru activitatea deosebită pe care o desfășoară.

Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” de la Oarța de Sus  a fost înființată  în anul 2012. Obștea monahală este formată din viețuitori veniți de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobțova” din Alba Iulia.

***

Viața Sfântei Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii

Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, pomenită astăzi în calendarele ortodoxe a fost uceniţă şi mironosiţă a Mântuitorului Iisus Hristos, cea dintâi şi cea mai mare dintre toate uceniţele şi purtătoarele de mir. Era din Galileea, din cetatea Magdala, de la hotarele Galileei cu Siria.Înainte de a-L întâlni pe Hristos, ducea o viaţă de grele pătimiri. Mântuitorul a tămăduit-o de toată stricăciunea, luminându-i cugetul cu lumina unei noi vieţi, din dumnezeiasca dragoste. Din acea clipă, Maria s-a făcut următoare lui Hristos, slujindu-L cu credinţă. În momentul răstignirii, Maria Magdalena a rămas lângă Crucea Mântuitorului, iar când Sfântul Trup al Domnului a fost aşezat în mormânt, ea l-a uns cu miresme, vărsând multe lacrimi.

Maria Magdalena s-a învrednicit a fi cea dintâi care a primit de la înger vestea Învierii Domnului şi tot ea a fost prima persoană care L-a văzut pe Domnul Înviat. După Înălţarea la cer a Domnului, Sfânta Maria Magdalena a pornit alături de Sfinţii Apostoli în lupta plină de primejdii pentru răspândirea credinţei. Tradiţia spune că a ajuns până la Roma, iar de acolo la Efes, unde slujea Sfântului Apostol Ioan.

 

Comentarii Facebook


Știri recente