Mari personalităţi ale teologiei româneşti au fost evocate la conferinţa de la Patriarhie

În cadrul conferinţei pastoral-misionare de toamnă din Arhiepiscopia Bucureştilor, prezidate de Patriarhul Daniel, au fost evocate luni mari personalităţi ale teologiei româneşti.

Tema evenimentului care a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a fost „2019 – Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești  în Patriarhia Română”.

Au participat sute de preoţi din protopopiatele din Capitală și județul Ilfov, inclusiv preoții de caritate (spitale, așezăminte sociale), preoții misionari din unitățile de învățământ, preoții militari (MAPN, MAI și Ministerul de Justiție) și preoții slujitori la cimitirele de stat (ACCU).

Cuvântul de deschidere a aparţinut Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Prima personalitate comemorată a fost cel de-al doilea conducător al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Nicodim Munteanu.

„Arhipăstoria sa în scaunul patriarhal nu a fost una îndelungată (între anii 1939-1948), iar timpul scurt nu i-a îngăduit să aibă alte mari realizări în afara operei sale culturale, cu adevărat monumentale”.

„Patriarhul cărturar Nicodim Munteanu a păstorit Biserica în vremuri tulburi şi grele, cu mare responsabilitate, mult curaj şi jertfelnicie”, a spus Preafericirea Sa.

Despre Patriarhul Iustin Moisescu, Patriarhul Daniel a spus că a demonstrat „echilibru şi discernământ” în perioada regimului comunist.

„Patriarhul Iustin Moisescu a fost un cercetător înzestrat, râvnitor și tenace, un om de o vastă cultură şi un dascăl de vocaţie, cu o solidă formare universitară de tip occidental. Trecerea timpului nu a ştirbit valoarea ştiinţifică a operei sale”.

„A fost, fără îndoială, un intelectual înzestrat cu un remarcabil spirit practic. Ca ierarh, Iustin Moisescu a demonstrat echilibru şi discernământ, clarviziune şi multă chibzuinţă, realism şi înţelepciune practică în raporturile cu un regim ateu, care impusese Bisericii multe restricţii şi exercita mari presiuni asupra ierarhiei”.

Actualul Patriarh al României a evocat memoria traducătorilor de cărți bisericești, a ierarhilor cărturari care au „îmbisericit” limba română, dar şi a dascălilor de psaltichie care au contribuit la „românirea” cântărilor.

În continuare, au fost susținute trei referate pe marginea temei date.

Pr. prof. Mihail-Simion Săsăujan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a prezentat prelegerea „Patriarhul Nicodim Munteanu (1939-1948) – înţelept păstor al Bisericii Ortodoxe Române în vremuri tutburi ale istoriei României”.

A urmat Pr. prof. Constantin Preda de la aceeaşi intituţie de învăţământ teologic care l-a prezentat pe Patriarhul Iustin Moisescu în lumina unui „erudit teolog şi promotor al traducerii de texte patristice în limba română”.

În încheierea sesiunii de comunicări, Arhim. Policarp Chiţulescu, Consilier Patriarhal în cadrul Bibliotecii Sfântului Sinod, a susţinut un referat pe tema „Lumina Cuvântului pentru cei mulţi. Traducători din Ţara Românească şi operele lor”.

Tot luni a fost vizionat un film documentar despre Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, realizat de Trinitas TV.

Marţi se vor întruni în același cadru preoții din protopopiatele prahovene ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente