Marele praznic al Botezului Domnului, sărbătorit astăzi în Patriarhia Ierusalimului

Astăzi, 19 ianuarie 2010, Patriarhia Ierusalimului, alături de Biserica Rusă, Biserica Serbiei, Biserica Georgiei și Muntele Athos, sărbătorește marele praznic al Botezului Domnului.

Ieri, 18 ianuarie, în Ajunul Botezului Domnului, a avut loc, conform tradiției Bisericii Ierusalimului, slujba Sfințirii celei Mari a Apei, la râul Iordan. În jurul amiezii, în dreptul locului cunoscut sub numele de Kaser al-Yahud, de la râul Iordan, identificat drept locul unde a fost botezat Mântuitorul nostru Iisus Hristos de către Sfântul Ioan, erau adunați în jur de 3000 de credincioși din întreaga lume ortodoxă. Într-un foișor special amenajat lângă râul Iordan, Sanctitatea Sa Teophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, înconjurat de sinodul episcopilor, a săvârșit slujba Sfințirii celei Mari a Apei. Potrivit tradiției, această slujbă a fost urmată de aruncarea unei sfinte cruci în apele Iordanului, după care credincioșii prezenți au putut să ia fiecare din apa cea sfințită.

Ambele maluri ale râului Iordan, cel israelian și cel iordanian, erau pline de credincioși ortodocși, participanți la slujba acestui mare praznic. Dintre pelerinii prezenți făcea parte și un număr foarte mare de credincioși români, pelerini în Tara Sfântă sau viețuitori, studenți și muncitori veniți la Locurile Sfinte. În apropierea locului unde a avut loc această slujbă se află și ruinele vechiului Așezământ românesc de la Iordan. Sfârșitul slujbelor a fost încununat de o ploaie bogată, ceea ce reprezintă, pentru aceste locuri, o adevărată binecuvântare cerească, încununare a rugăciunilor credincioșilor adunați cu prilejul acestui praznic.

Conform rânduielilor stabilite în vechime, după terminarea rânduielii ortodoxe de sărbătorire a praznicului Botezului Domnului, a urmat rândul creștinilor etiopieni de a săvârși slujba de sfințire a apei, potrivit ritului lor. Aceștia, de asemenea, au venit într-un număr foarte mare, pentru a prăznui Botezul Domnului.

În continuarea zilei de ieri, la Așezământul românesc de la Ierihon, a avut loc săvârșirea slujbei Sfințirii celei Mari a Apei, în limba română. La aceasta au fost prezenți în jur de 300 de credincioși români, alături de viețuitorii Așezămintelor românești de la Locurile Sfinte. Slujba a fost săvârșită de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Crețu, Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, ales episcop vicar patriarhal, cu numele de Ieronim Sinaitul. Împreună cu Preacuvioșia sa a slujit și un sobor de preoți, dintre pelerinii români veniți la Locurile Sfinte. În cuvântul de la sfârșitul acestei slujbe, Părintele Ieronim a vorbit despre importanța acestui praznic, așa cum reiese din lecturile biblice citite în timpul slujbelor din această perioadă, precum și din rolul mântuitor pe care l-a reprezentat actul botezării Domnului nostru Iisus Hristos în râul Iordan de către Ioan. Preacuvioșia sa și-a exprimat bucuria pentru prezența unui atât de mare număr de credincioși români la acest moment de sărbătoare, în Ierihon, ceea ce reprezintă o confirmare a eforturilor depuse pentru construirea acestui Așezământ românesc pentru pelerinii români.

Astăzi, 19 ianuarie, de ziua praznicului Botezului Domnului, Părintele Ieronim a săvârșit Sfânta Liturghie la Așezământul românesc de la Ierusalim, urmată de slujba Sfințirii celei Mari a Apei. Alături de Preacuvioșia sa a slujit un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr de credincioși prezenți la sărbătorirea acestui mare Praznic împărătesc.

Comentarii Facebook


Știri recente