„Maratonul inteligenței” la Timişoara. IPS Ioan către elevii olimpici: Privind atâția tineri am impresia că am în față holda de aur a Banatului

IPS Ioan - premiere olimpici (2)

Elevii olimpici din Judeţul Timiş au fost premiaţi în cadrul evenimentului intitulat „Maratonul inteligenței”. Festivitatea a avut loc miercuri, 14 iunie, în sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul din Timişoara.

Este al 15-lea an când elevii merituoși din Județul Timiș, care au obţinut premii şi menţiuni la nivel național, acordate de către Ministerul Educaţiei Naţionale la olimpiadele şcolare, sunt apreciați și răsplătiți pentru osteneala lor intelectuală.

Anul acesta, aproximativ 140 de elevi, care au obţinut locurile I, II, III și mențiuni la etapa naţională a olimpiadelor şcolare, au fost elogiați și premiați. Nu au fost uitați nici profesorii elevilor care i-au coordonat pe treptele superioare ale cunoașterii.

Tinerii au fost premiați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, prof. Aura Danielescu, inspector școlar general, și părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Privind atâția tineri am impresia că am în față holda de aur, de grâu, a Banatului, a spus IPS Ioan.

Constantin Brâncuși a dăltuit în stâncă Cumințenia Pământului. Dragi tineri, eu, pe frățiile voastre, vă declar Cumințenia Banatului. Fiecare dintre dumneavoastră sunteți o Cumințenie a Banatului, le-a spus ierarhul elevilor, dar nu i-a uitat nici pe dascălii lor:

Dar, dacă știm că autorul Cumințeniei Pământului a fost Brâncuși, mă uit în această sală și văd câți de Brâncuși sunt, profesorii care, nu în stâncă, ci în știință au dăltuit aceste Cumințenii ale Banatului. Vă felicit și vă declar, dragi profesori, Brâncușii Banatului.

Elevii olimpici cu premiul I au primit suma de 1100 lei, cei cu premiul al II-lea: 900 lei, cei cu premiul al III-lea: 700 lei, iar cei cu mențiune: 500 lei. Totodată, toți cei 36 de elevi cu premiul I au primit cate un portret realizat de maestrul Ștefan Popa Popa’s.

De asemenea, profesorii elevilor premiați au primit sume cuprinse între 200 și 500 de lei. Premiile decernate în cadrul „Maratonului inteligenței” au avut drept scop de a recunoaşte şi aprecia rezultatele deosebite ale elevilor şi profesorilor timişeni în diferite domenii de învăţământ; de a stimula creativitatea şi pregătirea personală în domenii de maximă importanţă pentru viitorul societății românești și de a populariza rezultatele deosebite şi a contribui direct sau indirect la dezvoltarea învăţământului timişean.

Premiile au fost oferite de către Arhiepiscopia Timișoarei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Fundaţia Culturală Artmedia şi Consiliul Judeţean Timiş, la propunerea inspectorilor şcolari de specialitate din cadrul I.Ş.J. Timiş.

Prin acest eveniment anual, ne-am propus să arătăm că avem în țară copii foarte valoroși și trebuie să le dăm mai întâi o șansă aici, spre a nu fi determinați să plece în altă parte. În acest sens, am chemat să ne fie alături și Camera de Comerț și Industrie Timiș care să poată selecta deja pe acei tineri capabili de performanță în economia românească, pentru că un tânăr performant la învățătură a dovedit ceea ce poate, a menționat părintele consilier Zaharia Pereș.

Ca în fiecare an, după nume cunoscute ale scenei româneşti ca Dan Puric, Oana Pelea, Marius Manole, Tudor Gheorghe, Florin Piersic, Horaţiu Mălăele şi Nicuale Urs, în cinstea olimpicilor timișeni, a fost organizat un amplu spectacol realizat de această dată de „olimpici pentru olimpici”.

Arhiepiscopia Timişoarei, Inspectoratul Școlar al Judeţului Timiş și Fundaţia culturală „Artmedia”, au fost organizatorii manifestării.

 

Comentarii Facebook


Știri recente