Manuscrise creștine din primul secol, descoperite în Iordania

Guvernul iordanian încearcă să obțină drepturile legale asupra manuscriselor creștine descoperite recent și care ar putea reprezenta cele mai vechi scrieri de acest gen. Deși documentele nu au fost încă traduse, simbolurile prezente în ele amintesc de Răstignirea și Învierea lui Hristos, precum și de dezvoltarea comunităților creștine din primul secol.

Cele 70 de manuscrise, cu dimensiuni cuprinse între 5 și 15 pagini, au fost descoperite de un beduin între 2005 și 2007 într-o peșteră din Iordania. Luând în considerare opinia cercetătorilor moderni, putem considera că ne aflăm în fața celei mai importante descoperiri arheologice creștine.

BBC News a prezentat detalii legate de această descoperire uimitoare, care o depășește în momentul de față pe cea a manuscriselor de la Qumran. Directorul Departamentului Iordanian al Antichităților, Ziad al-Saad, a declarat că manuscrisele descoperite ar putea fi scrise de discipoli ai lui Hristos în cursul anilor ulteriori Răstignirii Sale. Prin urmare, documentele ar fi originare din secolul I și, astfel, ar deveni cele mai vechi scrieri creștine din lume. Saad a declarat că ‘descoperirea este mai importantă decât cea de la Qumran. În mod sigur, vor exista interpretări corecte și verificări ale autenticității materialelor, dar informațiile inițiale sunt foarte încurajatoare. Se pare că ne aflăm în fața unei descoperiri semnificative și importante, poate cea mai importantă din întreaga istorie a arheologiei’. Textele, scrise în ebraică, sunt în mare parte codificate, dar, în mod sigur, au un bogat conținut creștin. Opinia cercetătorilor este unanimă asupra acestui aspect. David Elkington, unul dintre cei mai apreciați cercetători britanici, a specificat că ‘aceste manuscrise puteau fi în posesia sfinților din perioada primară a Bisericii’. De asemenea, Elkington este convins că manuscrisele au o origine creștină indiscutabilă, de vreme ce mai multe ilustrații păstrate în acestea Îl reprezintă pe Hristos în diferite ipostaze. Philip Davies, profesor emerit de Vechiul Testament la Universitatea din Sheffield, a declarat că imaginea cea mai clară de acest fel este cea care reprezintă Mormântul lui Hristos în apropierea orașului Ierusalim. ‘În imaginea respectivă descoperim o cruce, aflată deasupra a ceea ce noi considerăm a fi drept Sfântul Mormânt.’ Această cruce apare în afara zidurilor orașului Ierusalim reprezentat în imagine, făcând astfel trimitere la Răstignirea Domnului. Margaret Barker, o cunoscută cercetătoare pe disciplina Noului Testament, a afirmat că există și un alt motiv pentru considerarea scrierilor ca fiind creștine. ‘Cunoaștem faptul că, în două rânduri, grupuri de creștini au plecat din Ierusalim din cauza turbulențelor din primul secol. Ei au trecut râul Iordan și au fugit spre est, foarte aproape de locul unde aceste manuscrise au fost descoperite. Un alt element esențial în favoarea considerării manuscriselor drept creștine este faptul că au forma unor cărți, și nu a unor pergamente. Creștinii preferau această formă pentru păstrarea propriilor scrieri.’ Dacă documentele vor fi considerate drept autentice și datarea lor va fi păstrată, atunci este posibil să obținem informații despre o perioadă considerată drept incertă în istoria creștină. Această perioadă s-a desfășurat între Răstignirea Domnului și apariția primelor epistole pauline.

Dificultățile organizării unui Sinod Panortodox

Agenția ENI News oferă un material important cu privire la principalele probleme care împiedică în momentul de față organizarea unui Sinod Panortodox. În total sunt specificate două impedimente majore: dipticele (ordinea de pomenire a Bisericilor Ortodoxe existente în momentul de față), precum și acordarea rangului de autocefalie (statutul de independență al unei Biserici Ortodoxe). Potrivit credinței ortodoxe, dipticele nu reprezintă o temă dogmatică, dar, cu toate acestea, ordinea de pomenire a întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe nu poate fi considerată drept un amănunt insignifiant. În altă ordine de idei, acordarea autocefaliei reprezintă o altă problemă care împiedică desfășurarea Sinodului Panortodox. Deși tomosul de acordare a autocefaliei unei Biserici Ortodoxe va fi semnat de acum înainte de toți întâistătătorii celorlalte Biserici autocefale, întâietatea semnăturii Patriarhiei Ecumenice nu poate fi recunoscută decât într-un mod pur onorific și în nici un caz drept un primat. Consultările cu privire la organizarea Sinodului Panortodox au început încă din 1970, dar au fost întrerupte pentru o perioadă de timp din cauza căderii regimului comunist în majoritatea țărilor est-europene.

Biblioteca Orientală de la Vatican, în pericol de distrugere

Institutul Pontifical Oriental dispune, în momentul de față, de cea mai bună colecție de cărți din lume privitoare la creștinismul oriental. În total, biblioteca însumează aproximativ 184.000 de titluri, printre care se numără manuscrise și documente rare. Însă colecțiile cele mai importante ale bibliotecii sunt în pericol de distrugere din cauza mai multor factori: diferența de temperatură înregistrată între anotimpuri în zona respectivă, umiditatea crescută, precum și existența unor viermi de bibliotecă foarte nocivi pentru păstrarea optimă a manuscriselor. Părintele Robert Taft, unul dintre cei mai cunoscuți teologi romano-catolici la nivel internațional, a declarat următoarele: ‘Toată lumea știe că singura modalitate de păstrare a manuscriselor este obținută prin întreținerea unei temperaturi constante și uniforme, precum și prin controlarea umidificării accentuate în cursul anului’.

Institutul Pontifical Oriental a fost fondat în 1917 de papa Benedict al XV-lea pentru a cerceta moștenirea creștinismului est-european. (Articol publicat în Ziarul Lumina, Ediția din data de 10 aprilie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente