Manifestările religioase dedicate „Sfinților Martiri Brâncoveni” în Episcopia Giurgiului

În fiecare an, în ziua de 16 august, Biserica Ortodoxă Română îi sărbătoreşte pe Sfinţii Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă, cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache. Pentru credincioşii Parohiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Mun. Giurgiu ziua aceasta a fost prilej de mare bucurie duhovnicească, deoarece biserica parohială şi-a sărbătorit ocrotitorii.

Slujba Vecerniei unită cu Litia

Manifestările religioase închinate Sfinţilor Martiri Brâncoveni au debutat în ajunul sărbătoririi sfinţilor, 15 august, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, în paraclisul amenajat la demisolul noii biserici parohiale, săvârșită de Părintele Protos. Teodor Şerban, Secretar Eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi, potrivit episcopiagiurgiului.ro.

Slujire arhierească

La 16 august, în ziua sărbătoririi „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care a rostit şi un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat viaţa pilduitoare a voievodului martir: „Ctitor” de cultură şi de locaşuri sfinte, sprijinitor prin cuvânt şi faptă al Ortodoxiei de pretutindeni, figură de seamă din istoria neamului românesc, Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, prin moartea lui cu adevărat mucenicească, a oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru ţara sa şi pentru credinţa creştină.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor, a fost așezată spre închinare icoana Sfântului Constantin Brâncoveanu care adăpostește părticele din Sfintele Sale Moaşte.

Totodată, au fost aduse spre închinare Icoana Maicii Domnului de la Letca Nouă, părticele din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul, ale Sfintei Mucenițe Ecaterina și ale Sfântului Gheorghe aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu.

Daruri şi distincţii

La final, ierarhul a oferit domnului Vasile Mustățea, Președintele Consiliului Județean Giurgiu, o icoană a Maicii Domnului. De asemenea, domnul deputat Florian Nicolae a primit din partea ierarhului o icoană a Mântuitorului Hristos, iar domnului ec. Nicolae Barbu, primarul Municipiului Giurgiu, i-a fost oferită icoană cu chipul Sfintei Parascheva. Totodată, Preasfinția Sa a oferit domnului Buduru Constantin, directorul Muzeului „Teohari Antonescu”, din Giurgiu, o icoana a Sfinților Martiri Brâncoveni.

Preoții împreună slujitori au primit cartea „Spovedania unui pelerin rus către duhovnicul său”, tradusă de Pr. Prof. Nicolae Bordașiu și cartea „Mărturii pentru iubire”, dedicată părintelui Nicolae – Ioan Bordașiu la împlinirea vârstei de 92 de ani, volum coordonat de Dr. Stelian Gomboși şi Pr. Cătălin Niculescu, iar toţi credicioşii au primit iconițe cu Maica Domnului și ultimul număr al Revistei Eparhiale.

Comentarii Facebook


Știri recente