Manifestări religioase şi militare la Oradea | 98 de ani de la eliberarea oraşului de armata română 

98 ani de la Eliberarea Oradiei (1)

În ziua de 20 aprilie 2017, joi în Săptămâna Luminată, municipiul Oradea a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul aniversării a 98 de ani de la momentul eliberării orașului de către armată română.

Cu acest prilej, în centrul urbei au fost organizate o serie de manifestări religioase și comemorative dedicate acestui moment.

La Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Biserica cu Lună din Oradea, începând cu ora 12:00, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de Te-Deum. La eveniment au fost prezenţi oficialităţi locale şi judeţene, cadre militare din conducerea Garnizoanei Oradea, reprezentanți ai instituțiilor publice municipale și numeroși credincioși, informează Pr. Cristian Rus, Consilier Mass Media al Eparhiei.

A urmat, în faţa sfântului lăcaș, prezentarea onorului militar şi deplasarea în procesiune a participanţilor, de la Catedrala „cu lună”, pe strada Avram Iancu, până la statuia Generalului Traian Moşoiu din Oradea.

A fost intonat Imnul Naţional al României şi rostite alocaţiuni de Domnul Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea și Domnul Grigore Bartoș, președintele Asociației culturale „Avram Iancu”.

Festivitatea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Generalului eliberator Traian Moşoiu și defilarea gărzii de onoare.


Eliberarea oraşului Oradea la 20 aprilie 1919 a avut profunde semnificaţii istorice. Deşi prima mare conflagraţie mondială se încheiase şi Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia consfinţise pentru totdeauna unirea teritoriilor româneşti înstrăinate sub sceptrul şi coroana regală a României Mari, la graniţa de vest încă se mai aflau fâşii de pământ românesc neeliberate, în care unirea efectivă nu se realizase.

A venit, însă, și mult așteptatul eveniment al eliberării, în dimineaţa primei zile de Paşti a anului 1919, 20 aprilie, când fruntaşii români ai oraşului au ieşit în întâmpinarea armatei române, ce era condusă de către bravul general Traian Moşoiu. Acesta, însoţit de ofiţeri superiori, a intrat în clădirea primăriei la ora 14, procedând la preluarea oficială a conducerii urbei.

Eliberatorii Oradiei au fost întâmpinaţi apoi, în faţa bisericii „cu lună”, de vicarul Roman Ciorogariu, cel care avea să devină cel dintâi episcop al Oradiei de după reactivarea eparhiei, în 1920, de corul „Hilaria” dirijat de diaconul Nicolae Firu și de mulțime de români dreptmăritori.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…