Manifestări religioase și culturale dedicate hramului Catedralei mitropolitane din Silistra, Bulgaria

În perioada 27-29 iunie, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la manifestările religioase și culturale dedicate hramului de la Catedrala mitropolitană din Silistra, Bulgaria, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Istorica localitate de pe cealaltă parte a Dunării poartă până astăzi mărturii ale existenței creștinismului pe aceste meleaguri încă din secolele III-IV, păstrate cu sfințenie de comunitate, în pofida încercărilor din istoria poporului vecin. Întâmpinarea oficială a oaspeților din mai multe țări a avut loc joi, 27 iunie, când Înaltpreasfințitul Ambrozie, Mitropolitul de Durostorum, preoți și mulțimi de credincioși, i-au întâmpinat pe ierarhii invitați cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Nesebar, Mitropolia de Sliven (Bulgaria), originară din Gruzia și cu o vechime necunoscută. Printr-o procesiune cu icoana făcătoare de minuni prin centrul orașului, s-a ajuns la Catedrala mitropolitană, unde s-a oficiat slujba sfințirii apei, iar gazdele au rostit cuvintele de bun-venit.

Din soborul de ierarhi au făcut parte IPS Ambrozie de Durostorum, IPS Mitropolit Laurențiu, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Paisie, Episcop de Gorlice, Polonia, și Preasfințitul Damian, Episcop de Fastov, vicar al Mitropoliei de Kiev și stareț al Mănăstirii „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Kiev. Din partea Mitropoliei Ardealului, IPS Laurențiu a oferit Catedralei din Silistra o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. La rândul său, IPS Mitropolit Ambrozie a oferit pentru Catedrala mitropolitană din Sibiu un fragment din moaștele Sfântului Mucenic Dasie din Durostorum, martirizat pe 20 noiembrie 303.

Vizite și slujbe religioase

În a doua zi a manifestărilor, oaspeții au vizitat Muzeul de Arheologie din Silistra, unde sunt conservate vestigii romane, obiecte de cult și populare și multe alte mărturii ale existenței poporului bulgar pe malul Dunării, din timpuri străvechi. Seara, s-a oficiat slujba Vecerniei în Biserica „Sfântul Dumitru” din Kalipetrovo.

În ziua hramului, soborul de ierarhi care a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala din Silistra a fost format din IPS Mitropolit Ambrozie, IPS Mitropolit Laurențiu, Preasfințitul Nicodim de Edineț și Briceni (Biserica Rusă din Republica Moldova), PS Episcop Paisie, Preasfințitul Episcop Boris, starețul Mănăstirii Bacikovo, Bulgaria și PS Episcop Damian. După slujba religioasă, ierarhii au mulțumit gazdelor și au oferit daruri pentru ierarh și Catedrala mitropolitană.

IPS Mitropolit Laurențiu i-a oferit ierarhului de la Silistra un epitrahil și un omofor, realizate în atelierul de veșminte preoțești al centrului eparhial de la Sibiu. Sărbătoarea s-a încheiat cu slujba sfințirii apei, cu o slujbă de pomenire la mormântul Mitropolitului Ilarion, predecesorul IPS Ambrozie în scaunul de la Silistra și cu înconjurarea lăcașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente