Manifestări religioase prilejuite de hramul Parohiei Capu Satului

Enoriașii din Parohia Capu Satului, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, au participat marți, 9 septembrie 2014, la slujba Parastasului pentru cei adormiți, oficiată în curtea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, informează „Ziarul Lumina”.

Oamenii au venit astfel la cimitir pentru a se ruga ca sufletele celor adormiți să se așeze cu drepții, în lumina veșniciei, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin.

De un sfert de secol, enoriașii din Parohia Capu Satului, aflată la poalele Muntelui Rarău din Câmpulung Moldovenesc, vin la mormintele celor dragi pentru a-i pomeni în ziua cinstirii Sfinților Părinți Ioachim și Ana. Această tradiție a fost statornicită acum 25 de ani de părintele paroh Teodor Giosan, fiind mutată de pe 8 noiembrie. Sub streașina sfântului locaș, oamenii au așezat prinoasele pregătite pentru a fi împărțite de sufletele celor adormiți. Slujba de pomenire a fost oficiată pe podiumul din fața clopotniței de către un sobor de preoți din mai multe parohii ale Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Înainte de „Veșnica pomenire!”, părintele Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța pomenirii celor adormiți, amintind de Evanghelia bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. „Această pericopă ne spune că bogatul a ajuns în iad, iar săracul Lazăr într-un loc de odihnă. Pilda menționează apoi că bogatul cere ajutor întrucât se chinuia rău în văpaie. Atunci, bogatul îl roagă pe Lazăr ca Avraam să trimită pe cineva să-i ude buzele. Rugăciunea frățiilor voastre la mormintele celor dragi este de mare ajutor celor care au plecat la Domnul”, a spus pr. protopop Aurel Goraș. Părintele paroh Teodor Giosan a mulțumit părinților pentru că au slujit împreună în această zi de sărbătoare, accentuând importanța prezenței credincioșilor la mormintele celor dragi. „În cei 30 de ani de slujire în această parohie, am condus la mormânt în jur de 1.500 de suflete. Cu mulți dintre ei am vorbit de multe ori, știindu-le păsurile și bucuriile. Ei mi-au mărturisit dorința lor ca urmașii să vină la mormânt pentru a aprinde o lumânare și pentru a ridica apaosul și coliva în cadrul Parastasului. De aceea, astăzi (n.r. marți, 9 septembrie), mă bucur în locul lor pentru că sunteți aici”, s-a exprimat pr. paroh Teodor Giosan. Ziua pomenirii celor adormiți în Parohia Capu Satului face parte dintr-o serie de manifestări religioase organizate cu prilejul hramului Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. Duminică seară a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia, iar luni dimineață, Sfânta Liturghie a fost urmată de o procesiune în jurul locașului de închinăciune care a îmbrăcat straie de sărbătoare. De asemenea, anul acesta, pe 9 septembrie, preotul paroh Teodor Giosan a împlinit trei decenii de când părintele protopop emerit Teodor Moroșan i-a oferit cheile străvechiului locaș de închinăciune ocrotit de Preasfânta Fecioară Maria.

Comentarii Facebook


Știri recente