Manifestări dedicate Sfântului Ierarh Andrei Șaguna la Sfântu Gheorghe

Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului, canonizat în anul 2011 de Biserica Ortodoxă Română, va fi omagiat săptămâna aceasta la Sfântu Gheorghe, în cadrul unor manifestări organizate de mai multe asociații românești din județul Covasna. Dr. Ioan Lăcătușu, unul dintre organizatorii „Zilelor Andrei Șaguna”, a precizat că Sfântul Ierarh se numără printre cei mai mari apărători ai Ortodoxiei, identității naționale și unității românilor, iar pentru românii din județul Covasna a fost un sprijin, un izvor de credință și nădejde, conform Agerpres, citată de „Ziarul Lumina”.

Acesta este cel de-al 22 an consecutiv în care comunitatea românească din județul Covasna cinstește memoria Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, de la trecerea căruia la cele veșnice se împlinesc 141 de ani. Manifestările comemorative vor azi, la statuia Sfântului ierarh Andrei Șaguna ridicată în vecinătatea Bisericii ortodoxe și a primei școli confesionale românești din Sfântu Gheorghe, atestată documentar din anul 1799.

Evocarea memoriei Sfântului ierarh va fi urmată de o slujbă de pomenire a membrilor fondatori ai Ligii cultural-creștine „Andrei Șaguna” din Sfântu Gheorghe trecuți la cele veșnice, organizație fondată în anul 1992 cu scopul păstrării și afirmării culturii, istoriei, limbii și identității românești în județul Covasna.

Manifestările reunite sub genericul „Zilele Andrei Șaguna” vor continua până la sfârșitul săptămânii cu expuneri, lansări de carte, mese rotunde și dezbateri pe teme legate de istoria și cultura românească, de conviețuirea interetnică, precum și alte subiecte de actualitate. Printre invitați se numără oameni de cultură, cercetători, teologi, muzeografi, arheologi, istorici, etnografi, arhiviști, sociologi. Cea de-a XXII-a ediție a Zilelor „Andrei Șaguna” se va încheia pe 29 iunie cu Nedeia Sânpetrului de la Vâlcele, o tradițională serbare românească.

Manifestările sunt organizate de Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” și Centrul European de Studii Covasna-Harghita, în parteneriat cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Despărțământul Astra Covasna-Harghita, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, S.C. Ștefadina SRL București, Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, al Primăriei și al Consiliului Local al comunei Vâlcele.

Comentarii Facebook


Știri recente