Manifestări dedicate părintelui Teofil Părăian la Timișoara

În aceste zile, la Timișoara, au loc manifestări dedicate memoriei părintelui arhimandrit Teofil Părăian, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei. Programul celei de-a șaptea ediții aniversare oferă mai multe evenimente notabile, alcătuite din îndemnurile stăruitoare ale părintelui: „Să înmulţim credinţa, să înmulţim iubirea, să înmulţim bucuria, să înmulţim fericirea şi să nădăjduim că şi în veşnicie vom putea fi împreună şi, acolo, împreună cu îngerii”!

Ieri, Asociaţia pentru Patrimoniu Activ-PACT, în calitate de coordonator al atelierului de restaurare  „CASA CU HAR. Casa memorială – Părintele Teofil Părăian”, a organizat, împreună cu studenţii Facultăţii de Arhitectură și Urbanism din Timişoara, o expoziţie de fotografie dedicată casei copilăriei părintelui Teofil şi a satului său natal, Topârcea din județul Sibiu. Cu această ocazie, studenții din anul 5, coordonați de dr. arh. Diana Belci și assist. dr. arh. Gabriela Pașcu, au prezentat propunerile lor în vederea transformării casei părintelui Teofil în casă memorială, cu un centru de cercetări atașat. Expoziţia a fost găzduită de Sala „Josef Klapka” a Casei Artelor şi poate fi vizitată până în data de 7 iunie a.c.

În dimineața acestei zile, în Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din incinta Colegiului Naţional „Constantin Diaconovici Loga”, unde Părintele Teofil a urmat cursurile liceale în perioada 1943-1948, s-a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire, săvârșite de părintele arhimandrit Simeon Stana, exharul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, împreună cu părintele protosinghel Mihail, ucenicul de chilie al părintelui Teofil în perioada 2006-2009, și părintele Cristian Feraru de la Paraclisul mitropolitan.

Evenimentele dedicate memoriei părintelui Teofil vor continua și în această seară în foaierul Sălii „Capitol” a Filarmonicii Banatul, cu un recital de muzică clasică.

Mâine, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” va avea loc vizionarea filmului documentar „Părintele Teofil, apostolul tinerilor”, în regia cineastului Nicolae Mărgineanu. În continuare, va avea loc o masa rotundă, avându-i ca invitaţi pe părintele protosinghel Mihail şi pe regizorul Nicolae Mărgineanu. Moderatorul discuțiilor va fi prof. conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest Timișoara.

04

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente