Manifestări dedicate comemorării Crăișorului Munților

Distanța de o sută de kilometri dintre Vidra de Sus, locul unde s-a născut Crăișorul Munților, și Țebea, unde se află mormântul acestuia, va fi străbătută pe jos în perioada 9-14 septembrie, în cadrul Marșului „Avram Iancu”, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Mai multe personalități, reprezentanți ai autorităților locale și oameni de cultură, vor porni, luni, 9 septembrie, într-un marș ce este dedicat memoriei lui Avram Iancu, cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la trecerea la Domnul a Crăișorului Munților. Cei o sută de kilometri dintre Casa Memorială Avram Iancu din comuna Vidra, județul Alba, și cimitirul din localitatea Țebea, unde este înmormântat eroul moților, urmează să fie străbătuți pe parcursul a cinci zile. Evenimentul se află la ediția a treia și este organizat de poetul Laurian Stănchescu. „Marele erou Avram Iancu m-a cucerit încă din copilărie pentru că el a trăit numai pentru români. Acest lucru trebuie răsplătit. Chiar dacă Iancu nu mai există, există conștiința noastră față de el. Acest lucru mă îndeamnă să fac ceea ce pot pentru Avram Iancu și cultura noastră”, a spus poetul Laurian Stănchescu, conform Agerpres.

Organizarea marșului Avram Iancu precede Sărbătoarea Națională de la Țebea, ce va avea loc pe 15 septembrie. Participanții vor străbate, pe jos, nouă localități, iar în fiecare dintre acestea vor fi organizate slujbe de pomenire ale eroului moților. Participanții la marș vor ajunge la Țebea pe 14 septembrie, cu o zi înaintea manifestărilor dedicate lui Avram Iancu. Acțiunea organizată de poetul Laurian Stănchescu este susținută de Consiliul Județean Hunedoara și Consiliul Județean Alba, de Episcopia Devei și Hunedoarei și Arhiepiscopia Alba Iuliei. Traseul complet al marșului este Vidra de Sus – Câmpeni – Abrud – Ciuruleasa – Buceș – Mihăileni – Crâșcior – Brad – Țebea.

Slujbe de pomenire pentru Avram Iancu

Ceremonia de începere a Marșului „Avram Iancu” va avea loc luni, 9 septembrie, ora 8:00, la Casa Memorială a eroului național, când vor fi trase clopotele și se va oficia o slujbă de pomenire. De asemenea, mai mulți invitați vor vorbi despre viața și lupta duse de Avram Iancu „pentru fericirea națiunii sale”. Punctele de oprire ale marșului omagial vor fi la Cîmpeni, Abrud, Mihăileni, Crâșcior și Brad, unde va avea loc sâmbătă, 14 septembrie, o ceremonie dedicată lui Avram Iancu în fața monumentului din centrul orașului. La Țebea, unde sosirea este programată pentru după-amiaza zilei de 14 septembrie, se va face de gardă până în dimineața zilei următoare la mormântul lui Avram Iancu.

„În toate localitățile din Protopopiatul Brad, în care se fac opriri, se vor trage clopotele și se va oficia câte o slujbă de pomenire”, a precizat Ioan Jorja, protopopul de Brad. Acesta a adăugat că sâmbătă, 14 septembrie, se va oficia o slujbă la troița din Brad, apoi, credincioșii din Brad, în special tinerii, se vor alătura marșului și vor porni, pe jos, spre Țebea, unde vor face gardă continuă până a doua zi, pe 15 septembrie, când va avea loc Sfânta Liturghie, oficiată de ierarhi și preoți. La manifestare sunt așteptați Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, precum și alți ierarhi din Patriarhia Română. La manifestare sunt așteptați să participe, de asemenea, oficialități naționale, județene și locale, alături de numeroși credincioși din zonă, după cum a mai menționat pr. Ioan Jorza.

Avram Iancu, prezent în inima ardelenilor

Localnicii din Protopopiatul Brad îi poartă un mare respect lui Avram Iancu și participă cu entuziasm la manfestările organizate în cinstea acestuia. Biserica îl pomenește în nume personal pe Avram Iancu, alături de moții căzuți la datorie împreună cu el, după cum a menționat protopopul de Brad, Ioan Jorza.

„La evocarea lui Avram Iancu de la Țebea, participă în fiecare an credincioși din toată această zonă, dar vin și de mai departe, de la Arad, de la Abrud, din localitățile pe unde a trecut Avram Iancu. Și la Brad este foarte respectat; aici a participat la deschiderea Colegiului, din anul 1869, alături de Mitropolitul Andrei Șaguna, și de alte personalități, prilej cu care a ținut și o alocuțiune. La moartea lui Avram Iancu, protopopul Nicolae Mihălțanu a ținut și el o alocuțiune, din cauza căreia a pătimit, pentru că era să fie arestat”, a spus pr. Ioan Jorza, care a adăugat că evocarea a arătat toate faptele de vitejie ale eroului, fapt ce nu a plăcut autorităților din acea vreme. Avram Iancu a fost înmormântat sub Gorunul lui Horea din curtea bisericii ortodoxe din Țebea, după dorința lui, la acest eveniment fiind prezenți mii de moți. Conform istoricilor, ceremonialul a început, în 13 septembrie, în Baia de Criș, apoi convoiul de oameni, care se întindea pe mai mult de doi kilometri, a pornit spre Țebea. Pe tot parcursul drumului s-a cântat „Marșul lui Iancu” și „Deșteaptă-te, române!”.

Anul acesta, pe 15 septembrie, în cadrul manifestării „Serbările Naționale – Țebea 2013”, închinate memoriei lui Avram Iancu, are loc și un ceremonial public la Complexul Istoric din localitate. După Sfânta Liturghie oficiată la biserică, se va desfășura la mormântul lui Avram Iancu ceremonia depunerii de coroane și slujba religioasă de pomenire, urmată de un moment de evocare istorică și mesaje ale autorităților. Manifestările vor continua cu un spectacol folcloric susținut de formații și interpreți de muzică populară, conform unui comunicat al Prefecturii Hunedoara.

Comentarii Facebook


Știri recente