Manifestări de comemorare a Sfinților Martiri Brâncoveni

La Brașov, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc într-un context cultural deosebit, prin organizarea, la Librăria „St. O. Iosif”, a unei triple lansări de carte, informează „Ziarul Lumina”.

Sărbătoarea a continuat, apoi, la Casa de Cultură a Studenților din Brașov, cu un spectacol de muzică și poezie, precum și cu o serie de conferințe dedicate comemorării Sfinților Martiri Brâncoveni.

Librăria „St.O.Iosif” din Brașov a găzduit trei lansări de carte, eveniment care s-a bucurat de prezența unui numeros public, în care s-au aflat și slujitori ai sfintelor altare din Brașov și împrejurimi.

Astfel, primul volum lansat a fost „Ultimul Constantin – romanul Brâncovenilor”, scris de Ileana Toma, apărut în cea de-a patra ediție, la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, având în prefață binecuvântarea și recomandarea către cititori a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Editura brașoveană „Suflet Transilvan” a lansat alte două cărți ale scriitoarei Ileana Toma, „Părintele Alexie – preotul lui Dumnezeu” și romanul „Marea Fugă”, ambele în a doua ediție. În deschidere, părintele Costin Butnar, paroh la Teliu Vale și președinte al Asociației „Suflet Transilvan”, a prezentat invitații și a mulțumit gazdei evenimentului, Ana Onita.

Gheorghe Dănuț Benga, protopopul Brașovului, a prezentat romanul „Ultimul Constantin”, subliniind importanța cunoașterii ziditoare a vieții și lucrării Sfinților Martiri Brâncoveni. Despre cartea „Părintele Alexie – preotul lui Dumnezeu” a vorbit Sorin Șerban, protopopul de Săcele, subliniind importanța suportului spiritual și moral pe care l-a oferit societății românești în timpul comunismului Biserica Ortodoxă Română. Profesorul Virgil Borcan a redat câteva fragmente din romanul „Marea Fugă”, pentru a sublinia apăsarea prin care a trecut poporul român în acea epocă, recomandând lectura cărții pentru formarea unei opinii corecte asupra trecutului.

Spectacol dedicat Brâncovenilor

Apoi, tot în cadrul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la Casa de Cultură a Studenților din Brașov au fost comemorați Sfinții Martiri Brâncoveni printr-o manifestare organizată de ASCOR Brașov împreună cu Asociația „Suflet Transilvan” a Parohiei Teliu-Vale, Protopopiatul Săcele, care au prezentat publicului un spectacol de cântec și poezie, cu încărcătură spirituală și patriotică. În cadrul evenimentului au fost susținute trei conferințe, de către părintele profesor Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului, de către părintele profesor Ovidiu Moceanu și scriitoarea Ileana Toma.

„Ne-am propus și nădăjduim că am și reușit să arătăm, celor prezenți în sala dovedită neîncăpătoare, că Sfinții Brancoveni și-au asumat martirajul pe deplin conștienți, ca o mărturisire supremă a iubirii față de Mântuitorul Iisus Hristos Cel răstignit și înviat”, a declarat părintele Costin Butnar, organizatorul și prezentatorul evenimentului.

Comentarii Facebook


Știri recente