Manifestări culturale şi religioase în Parohia Groşii Ţibleşului

În Comuna Groșii Țibleșului, Protopopiatul Lăpuş, județul Maramureș, au fost organizate mai multe evenimente cultural-religioase, în perioada 25-30 august 2015, în cadrul Zilelor Groșului și hramului Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae. În cadrul sărbătorii a fost prezent, alături de un sobor numeros de preoți, fii ai satului, autorități locale şi de sute de credincioși, şi Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, informează Ziarul Lumina.

Sărbătoarea din Parohia Sfântul Ierarh Nicolae din Groşii Ţibleşului a început marţi, 25 august, la un an de la construirea și sfințirea Troiței de pe vârful Muntelui Țibleș. Cu acest prilej, a avut o slujbă de Te-Deum și slujba Parastasului pentru toți eroii din Groșii Țibleșului căzuți în cele două războaie mondiale.

„La acest popas duhovnicesc și ceas de rugăciune au fost prezente peste 100 de persoane, printre care amintim pe domnul primar Ioan Burzo, părintele paroh Ioan Ropan Lungu, protos. Gavriil Horț, duhovnicul Mănăstirii de la Piatra-Fântânele, părintele Puicar Ionuț din satul vecin, Suciu de Sus”, conform celor precizate de Părintele Vasile Pop, fiu al satului, slujitor în Parohia Ortodoxă Română Sfântul Efrem cel Nou, Torrent, Spania. Răspunsurile la cele două slujbe au fost oferite de obștea de maici a Mănăstirii Piatra-Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Dezvelire de bust și lansare de carte religioasă

La Praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, sâmbătă, 29 august 2015, a fost oficiată Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au împărtășit un număr foarte mare de credincioși, iar în a doua parte a zilei a avut loc o serie de evenimente culturale.

În după-amiaza acestei zile, un sobor numeros de preoți, fii ai satului, autoritățile locale și de sute de credincioși îmbrăcați în straie populare l-au întâmpinat pe Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la biserica parohială din localitate.

„După primirea ierarhului, tot alaiul a plecat pe jos până la Școala Gimnazială unde, după cuvântul de deschidere al domnului primar Ioan Burzo, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, împreună cu soborul de preoți prezent la eveniment, au săvârșit slujba de binecuvântare a bustului lui Ben Corlaciu, poet și prozator, cu rădăcini în satul Groșii Țibleșului, mama acestuia fiind din acest sat. A urmat dezvelirea bustului și mai multe cuvântări ținute de oameni de seamă din cadrul mișcării literare românești: Andrei Moldovan – preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, Olimpiu Nuşfelean – directorul revistei <Mişcarea literară>, Menuţ Maximinian – director <Răsunetul> etc.”, a precizat Părintele Vasile Pop.

În cadrul acestui moment deosebit, pentru eforturile sale social-culturale și administrative, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a oferit primarului comunei Groșii Țibleșului distincţia Crucea Voievodală Maramureșană pentru mireni. Apoi, lucrările acestui eveniment cultural au continuat în sala mare a Căminului cultural din localitate, unde a avut loc lansarea a două cărți: Moarte lângă cer de Ben Corlaciu şi Drumul Crucii de pr. Serafim Pașca.Cu acest prilej a avut loc şi lansarea oficială a Gazetei de Groșii Țibleș, nr. 1/2015

La final, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a primit din partea comunității o icoană cu Sfântul Ioan Iacob, iar ierarhul i-a binecuvântat pe cei prezenți, oferindu-le în dar iconițe.

Hramul Parohiei Groşii Ţibleşului

Credincioşii din Groșii Țibleșului au fost prezenți duminică, 30 august 2015, la hramul parohiei.

„Peste 1500 de credincioși din localitate dar și din alte sate dimprejur au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie săvârșită de un numeros sobor de aproape 20 de preoți și diaconi, majoritatea fii ai satului, slujitori în țară și străinătate. La finalul Sfintei Liturghii, preacuviosul părinte arhim. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia, a ținut un cuvânt de învățătură în care a surprins dăruirea și dragostea groșenilor față de credință și neam, lucru confirmat și de faptul că foarte mulți credincioși și copii s-au împărtășit. După terminarea slujbei și cuvântul de mulțumire al părintelui paroh Ioan Ropan Lungu a urmat o agapă frățească la care au participat toți cei prezenți”, a precizat Pr. Vasile Pop, fiu al satului şi slujitor în Parohia Ortodoxă Română Sfântul Efrem cel Nou, Torrent, Spania.

Comentarii Facebook


Știri recente