Manifestări culturale şi religioase în Capitală | 40 ani de la demolarea Bisericii Ienii

2017.05.14 - Liturghie Bis Boteanu Ienii + procesiune + placa comemorativa Bis Ienii - 079

Zilele acestea se împlinesc 40 de ani de la demolarea Bisericii Ienii. Acest monument istoric din Capitală a fost ctitorit de jupâneasa Iana (de unde și numele bisericii) pe la 1611. În 1724 fratele Mariei Brâncoveanu, Pană Negoescu, și soția sa Safta au ridicat pe locul ei biserica de zid în stil brâncovenesc, care a rezistat până în 1977.

Cu prilejul acestui moment comemorativ, sute de credincioși bucureșteni au participat, astăzi, la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Boteanu Ienii. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.

În cuvântul său, Episcopul vicar patriarhal a spus că dispariția unei biserici nu este doar o pierdere istorică și artistică, ci și una spirituală, pentru că orice sfânt altar este o poartă spre Cer.

Se cuvine ca la această Sfântă Liturghie să ne amintim de acea frumoasă biserică care a fost înveşmântată în pictură de Gheorghe Tăttărescu. Dispariţia acestui locaş de cult nu a însemnat altceva decât „duhul martiric” al Bisericii lui Hristos şi puterea de regenerare a sufletului şi credinţei noastre. După ce Dumnezeu a dăruit din nou libertate acestui popor s-au ridicat mult mai multe alte lăcaşuri de închinare, s-au deschis mult mai multe „porţi ale Cerului”, a spus Ierarhul, potrivit Radio Trinitas.

După Sfânta Liturghie a avut loc o procesiune spre locul unde s-a aflat Biserica Ienii, după cum urmează:

  • Traseul cu pornire de la Biserica Boteanu-Ienii: Str. Boteanu – Str. C.A. Rosetti – Bdul Nicolae Bălcescu (pe trotuar) – Blocul Dunărea (zona Universitate);
  • Traseul cu pornire de la Biserica Nicolae – Dintr-o zi: Str. Academiei – Str. Biserica Enei – Blocul Dunărea.

La finalul procesiunii, a fost oficiată slujbă de pomenire și a fost inaugurată o placă comemorativă.

Manifestările dedicate comemorării a 40 de ani de la demolarea Bisericii Ienii vor continua astăzi în Capitală după următorul program :

ora 18:00 – foaierul Ateneului Român: Expoziția de fotografie „Ultimele zile ale Bisericii Ienii”, semnată de arh. Radu Ștefănescu. Accesul se face pe bază de invitație;

ora 19:00 – Sala mare a Ateneului Român: Concert vocal-simfonic „Requiem Aeternam”, susținut de Orchestra Metropolitană București, de Corul Accoustic, de Corul de copii Bravissimo, condus de Elena Radu și de soliștii: Ruxandra Urdăreanu-Habelea (soprană), Maria Jinga(mezzosoprană), Ionuț Popescu (tenor), Iustinian Zetea (bas), sub bagheta maestrului Daniel Jinga. Accesul se face pe bază de invitație.

Foto credit: Ziarul Lumina

 

Comentarii Facebook


Știri recente