Mănăstirii Maglavit și-a sărbătorit hramul

Sute de credincioși au fost prezenți astăzi, 25 aprilie 2014, la hramul Mănăstirii Maglavit din județul Dolj, de praznicul Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane din Craiova, dirijat de prof. Victor Șapcă, a precizat Gabriela Popescu.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre semnificația sărbătorii Izvorul Tămăduirii, despre importanța și întrebuințarea apei sfințite și despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii neamului omenesc. „Sărbătoarea de astăzi închinată Izvorului Tămăduirii este așezată în Săptămâna Luminată, după praznicul cel mare al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este dedicată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru că Maica Domnului s-a arătat, atât prin viața ei curată cât și prin nașterea minunată, izvor al vieții. Maica Domnului a născut Viața, pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos care este Viața lumii. Astăzi, de Izvorul Tămăduirii, mulțumim Maicii Domnului, Izvorul Vieții, tămăduitoarea vieții noastre, cea care totdeauna se roagă și poartă grijă de noi”, a subliniat ÎPS Irineu.

Piatra de temelie a Mănăstirii Maglavit a fost pusă în anul 1935 de către episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului, pe locul minunii căreia i-a fost martor Petrache Lupu. Povestea ciobanului din Maglavit, căruia i s-a arătat Dumnezeu, s-a făcut cunoscută în întreaga țară. Pe locul unde s-a petrecut minunea s-au adunat mii de oameni, mulți dintre ei bolnavi, pentru a fi vindecați. „Maglavitul a fost cunoscut în țară ca un loc de pelerinaj unde, la sărbători, veneau zeci de mii de oameni. Acest lucru s-a întâmplat datorită unui eveniment care a mișcat nu numai țara noastră, ci și credincioșii din țarile dimprejur. În anul 1935, în acest sat era un cioban cu vârsta de 28 de ani, cu frică de Dumnezeu, iar pe el l-a ales Dumnezeu să i se arate și să le spună oamenilor să se pocăiască. Aici veneau oameni schilozi, oameni orbi, locul minunilor fiind la salcie, acolo unde este și fântâna lui Petrache Lupu cu apă tămăduitoare”, a povestit maica Maria, stareța Mănăstirii Maglavit.

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…