Mănăstiri din țară închinate Maicii Domnului

În ziua cinstitei Adormiri a Preamăritei Stăpânei noastre, Născătoarea de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria, la cele mai reprezentative mănăstiri din țară se desfășoară, cu prilejul hramului, mai multe procesiuni cu icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului și pelerinaje, informează „Ziarul Lumina”.

Icoana Maicii Domnului „Prodromița” de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, din București, a ajuns aseară la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol (stavropighie patriarhală). Icoana a fost adusă aici spre închinare, cu prilejul hramului principal al acestei mănăstiri, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, 15 august. Tot aseară, obștea acestei mănăstiri l-a întâmpinat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care va săvârși joi Sfânta Liturghie de hram. Icoana Maicii Domnului „Prodromița” (foto) de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o copie fidelă după pictura și ferecătura din argint aurit a icoanei originale „Prodromița”, făcătoare de minuni, de la Sfântul Munte Athos. Credincioșii se pot închina icoanei „Prodromița” până în dimineața zilei de 19 august.

Mănăstiri cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” în apropierea Bucureștiului sunt cele de la Samurcășești – Ciorogârla, așezată pe vechiul drum al Piteștilor și Craiovei, și Țigănești, situată între București și Ploiești, în dreptul localității Ciolpani. De asemenea, în veșminte de praznic vor fi și vechea Catedrală arhiepiscopală din Buzău și bisericile mănăstirilor Cheia din județul Prahova, Balaciu din județul Ialomița, Adam și Vladimirești din județul Galați, Celic Dere din județul Tulcea, Văratec din județul Neamț, Putna și Humor din județul Suceava.

În Transilvania au loc mai multe pelerinaje la mănăstirile ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Mănăstirea Bic din județul Sălaj adună pelerini din toate zonele țării. La fel se întâmplă la Mănăstirea Moisei, județul Maramureș, unde se află o icoană a Maicii Domnului, dăruită așezământului monahal de un călugăr din Muntele Athos. La Mănăstirea Rohia, județul Maramureș, are loc, de asemenea, o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Hramul Mănăstirii Nicula

La Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, județul Cluj, are loc, cu ocazia hramului, unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară. Pelerinii vin să participe la slujbe și să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Azi, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, de la ora 18:00, va fi săvârșită Vecernia unită cu Litia, urmată de scoaterea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, purtarea ei în procesiune și oficierea slujbei Prohodului Maicii Domnului. Mâine, Sfânta Liturghie va fi oficiată de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. De asemenea, ca în fiecare an, credincioșii au posibilitatea să parcurgă pe jos traseul de la Gherla la Mănăstirea Nicula, în cadrul unui pelerinaj organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Protopopiatul Gherla. Pelerinajul are loc azi, de la ora 14:00, de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla, iar pe traseu, credincioșii, împreună cu preoții, se vor ruga și vor intona pricesne și imne închinate Maicii Domnului. La pelerinaj participă IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, precum și alți ierarhi.

20 de ani de la resfințirea Mănăstirii „Brâncoveanu”

Istorica mănăstire de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, își sărbătorește în acest an hramul printr-un program liturgic deosebit, la care participă oaspeți de seamă și mii de pelerini din toate colțurile țării. La hramul de mâine, 15 august, se împlinesc 20 de ani de la resfințirea actualei incinte a mănăstirii și a paraclisului mare, târnosite după ample lucrări de construcție, renovare și reamenajare inițiate de vrednicii de pomenire mitropolitul Antonie Plămădeală și starețul din acea vreme, arhimandritul Veniamin Tohăneanu. După slujba Privegherii, se săvârșește slujba Prohodului Maicii Domnului, urmată de procesiunea în jurul bisericii vechi, lăcaș de cult ctitorit de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. În ziua hramului, la 9:30, soborul slujitor condus de IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu PS Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, va oficia slujba sfințirii apei la fântâna din incinta mănăstirii, după care va oficia Sfânta Liturghie la altarul din pădure. „După Sfânta Liturghie vom oficia slujba Sfântului Maslu, așa cum este obiceiul la hramurile noastre. Pelerinii vor avea posibilitatea să primească binecuvântare și să se roage pentru toate trebuințele lor”, ne-a spus starețul Mănăstirii Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs.

În veșminte de praznic se află și mănăstirile Izbuc și „Sfânta Cruce” – Oradea, din jud. Bihor, Mănăstirea Oașa din județul Alba, dar și Mănăstirea Hodoș Bodrog din județul Arad, unde, după săvârșirea Privegherii, se desfășoară de la ora 19:30 procesiunea „Drumul Crucii”, Taina Sfântului Maslu și Prohodul Maicii Domnului.

Numeroase mănăstiri închinate Maicii Domnului se află și la sud de Carpați. La Mănăstirea Tismana din județul Gorj, slujba Privegherii, Prohodul Maicii Domnului, dar și Sfânta Liturghie vor fi săvârșite de către IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. De asemenea, mâine va fi hram și la mănăstirea gorjeană Polovragi, de la poalele muntelui Piatra Polovragilor, la mănăstirile vâlcene Bistrița, Frăsinei, Govora și la ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Mănăstirea Curtea de Argeș.

Comentarii Facebook


Știri recente