Mănăstirea Vladimirești și-a serbat hramul

Astăzi, 15 august, Mănăstirea Vladimirești și-a serbat hramul. Cu acest prilej, la altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în prezența pelerinilor și a credincioșilor din parohiile învecinate, informează edj.ro

În debutul Sfintei Liturghii ierarhul Dunarii de Jos a savarsit o slujbă de sfințire a noii picturi a altarului de vară care are ca ocrotitori pe Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit pelerinilor prezenți despre viața Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, așa după cum ne-au învățat Sfinții Părinți din primele veacuri ale Bisericii.

Toți cei prezenți au fost invitați, peste 1.000 de persoane, după tradiție, la agapa creștinească, pregătită cu grijă de maici, în trapeza mănăstirii.

Istoric

Situată la 4 km de comuna Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimirești este un loc de pelerinaj și hrană sufletească pentru cei care-i cunosc istoricul sau îl află atunci când ajung aici ca vizitatori. Mănăstire de maici cu sobor numeros (aproape 200), în prezent se situează pe locul trei în țară ca număr de personal după mănăstirile Agapia și Văratec, dar pe primul loc între mănăstirile cu viețuire de obște.

Biserica mare – construită pe locul primei apariții Dumnezeiești, în formă de cruce conform tradiției ortodoxe, are hramul Adormirea Maicii Domnului. La est de biserica mare este situat paraclisul (biserica mică), iar la sud micul altar de vară.

Poarta de la intrarea pe domeniul mănăstirii este tipic maramureșeană și a fost lucrată în 1992. De aici pornește drumul spre livadă, vie și iaz. Intrarea în incintă se face pe o alee străjuită de tei, trecând pe sub clopotniță. De o parte și de alta se află stăreția și căminul preoțesc.

Muzeul deține 106 icoane vechi din secolele XVIII-XIX. Aici se păstrează crucea de lemn sau „crucea din porumb” cu care s-a însemnat locul Sfântului Altar la arătarea semnului dumnezeiesc. Se mai află o icoană cu Maica Domnului lăsată maicii starețe de mama sa pe patul de moarte. În stăreția mănăstirii se păstrează opt potire de argint masiv din cele 12 găsite în fața sfintei proscomidii în biserica mare (ascunse de o persoană necunoscută, la închiderea mănăstirii). Tot aici se găsesc icoane de valoare.

La sud de biserica mare este mormântul părintelui arhimandrit Visarion Nicolau, ctitorul paraclisului, iar la nord mormântul maicii starețe Veronica decedată la 15 septembrie 2005.

Mănăstirea Vladimirești deține ateliere de pictură, sculptură de rame și mobilier bisericesc, de înrămat icoane, croitorie, broderie, tricotaje, flori artificiale și covoare. Gospodăria are 80 de hectare de pământ arabil, zestrea maicilor, vie, livadă, păsări, animale, o brutărie proprie, o bolniță și o mică pădure de salcâmi. Din 1996 mănăstirea are încalzire centrală cu gaze naturale.

Comentarii Facebook


Știri recente